Toată lumea se agită pentru rezultatele incredibil de proaste obținute de liceeni la examenul de bacalaureat din 2011. Privesc siderat la politicienii care se acuză unii pe alții, incapabili să înțeleagă că este o stare de lucruri de care se fac vinovați cu toții, putere și opoziție. Acest dezastru național, mai grav decât pierderea unui război, este folosit de toți politicienii pentru a se lovi între ei. Din toate luările de poziție petrecute ieri și azi nu înțeleg decât că „celălalt este de vină”. Nimeni nu-și găsește vreo vină proprie, nici cât negru sub unghie !

Acum dăm vina pe Băsescu pentru dezastrul din învățământ. Să mă ierte opoziția, dar ideea este o aberație, mai ales când este promovată de un fost ministru. Uităm că acel ministru a ocupat funcția timp de trei ani și că în aceiași perioadă a fost secondat de un președinte țărănist (Emil Constantinescu) ba chiar și de premieri țărăniști (Victor Ciorbea și Radu Vasile) ? Da, ani de zile ne-am complăcut cu toții în această situație, iar cei care au început școala atunci au dat bacalaureatul acum.

Că ne place sau nu, acesta este adevărul: în România, învățământul s-a degradat galopant. Fiecare an a fost mai urât decât precedentul iar ultimii ani petrecuți sub cuplul toxic Boc-Băsescu, au fost cei mai grei. Da, este adevărat că Băsescu este de vină, poate chiar cel mai vinovat, dar pentru Dumnezeu, nu este singurul. A nu pune diagnosticul corect însemnă a nu face un tratament corect.

Desigur, tentația majoră acum este de a găsi un anumit vinovat. Părinți și copii s-au repezit să depună contestații și cred că ar obține satisfacție dacă ministrul ar fi demis. De fapt, trebuie să înțelegem că majoritatea elevilor nu învață cât trebuie și nu sunt preocupați de asimilarea de cunoștiințe. Că mulți profesori, chinuiți de veniturile drastic diminuate, nu mai depun efortul necesar. Că nici părinții, unii dintre ei needucați și incapabili să înțeleagă rolul învățământului nu mai participă la educația propriului copil. Că sistemul pervertește valorile, încurajează mediocrul și sprijină hoțul.

Cunosc părinți care își trimit copiii la școală sau la liceu doar pentru că nu au cu cine să-i lase acasă, iar asta li se pare normal. Alții fac câte două-trei facultăți, dar nu stăpânesc nici măcar materia de bază la una dintre ele … Prin urmare, copiii merg la „învățământ” tot așa cum merg la club: ca să socializeze. Își prezintă unii altora țoalele, mașinile, telefoanele. Fac schimb de informații, mai fumează ceva în parc pe drumul spre casă și plănuiesc cheful de la sfârșitul săptămânii.

Cel mai grav este că absolvenții, așa sub-dezvoltați intelectual sau cel mult mediocri, continuă să evolueze în societatea românească, incapabilă să așeze corect valorile. O parte dintre cei buni ajung să-și continue studiile în universități din vest sau de peste ocean. Acolo avansează în companii sau chiar în administrație. Cea mai mare parte dintre cei neperformanți rămân aici și conduc țara. Este suficient să privim Președintele, Prim-ministrul și mulți dintre miniștrii săi: o adunătură de sfertodocți pe care un om serios nu i-ar băga în seamă dacă nu ar ocupa acele funcții, dar pe care noi, contribuabilii onești și cinstiți suntem obligați să-i susținem și să le finanțăm prin impozitele noastre nu doar incompetența ci și hoția …

Oameni buni, treziți-vă până când nu este prea târziu ! Schimbați sistemul din rărunchi, pentru că nu se mai poate. Cum credeți că învățământul mai poate fi reformat de Marga sau de Andronescu ? Păi nu i-am văzut deja la lucru ? Ce mai pot aduce nou acești oameni ? Ce vină au elevii, liceenii și studenții României ca să-i dați iarăși pe mâna ăstora ? Lăsați prostiile și treceți la treabă !

Nu știți cum ? Uite, vă dau eu câteva idei …

Privatizați învățământul ! Privatizați școlile, așa cum s-au privatizat întreprinderile acum 20 de ani. Privatizați liceele ! Lăsați învățământul gratuit și obligatoriu doar pentru primele patru clase. Dați bani de la bugetul țării doar pentru copii buni, nu pentru toți incapabilii. Înțelegeți că cea mai mare parte a elevilor se duc la școală ca să piardă timpul, nu ca să învețe.

Nu mai colectați impozite pentru susținerea învățământului, pentru că știm cu toții că ei nu folosesc școlii ci alimentării rețelelor de căpușe ce trăiesc pe seama școlii, zugrăvind clasele și schimbând termopanele la prețuri nesimțite.  Din banii pe care nu-i vor mai da statului corupt, părinții vor plăti cu bucurie pentru efortul pe care îl face școala. În plus, vor fi cu toții mai responsabili, pentru că plătesc pentru educația copiilor lor și evident, vor fi grijulii cu ceea ce cumpără. Acum îi doare-n cur, știți bine !

Nu mai mințiți că învățământul este gratuit deoarece cu cât se înaintează în ciclul de învățământ, cu atât se cheltuie mai mulți bani.

Nu mai forțați copii foarte buni să învețe același lucruri cu cei slabi. Înțelegeți că cei slabi țin în loc o țară nu doar o clasă sau un liceu. Ajutați copii buni să devină studenți buni și oameni de succes. Ajutați copii slabi să devină buni în ceva, în orice, să știe să bată un cui, să sape un șanț, să gătească o tocăniță ! Nu-i mai mințiți pe cei slabi că sunt egalii celor buni doar pentru că au făcut tot atâția ani de liceu sau de facultate. M-am săturat de licențiați, de masteranzi, de doctori în economie care vin la interviul de angajare așteptând să primească mașină de serviciu, telefon, laptop și secretară, dar care nu știu să scrie și să vorbească românește …

Reclame