Săptămâna trecută, președintele a șocat lumea economică cerând guvernului său stoparea plățiilor restante acumulate de stat cître furnizorii de medicamente. O cerere iresponsabilă, calificată ca atare de toți analiștii economici. Aș spune că este și imposibil de justificat de către puterea politică a unui stat ce pretinde că promovează competența și luptă împotriva corupției. Să nu uităm că președintele și guvernul au la îndemână toate mijloacele pentru a corecta orice disfuncție în sistem.

Ca și când asta nu ar fi de ajuns, Traian Băsescu recidivează cu o cerere și mai aiuristică: cere aceluiași guvern Boc să nu mai trimită la Bruxelles facturile pentru decontarea cheltuielilor elibigile în cadrul proiectele finanţate din fondurile UE. Să spunem că în luna iunie a anului curent, rambursările de la UE au însemnat aproximativ 110 milioane de euro, deci aceasta este suma pe care Băsescu vrea să o țină departe de România.

Motivația este halucinantă: președintele admite că sunt nereguli în derularea unora dintre proiectelor europene. Întrucât aceste nereguli pot conduce la stoparea finanțării respectivelor proiecte, domnia sa propune stoparea tuturor decontărilor până când autoritățile române vor găsi acele nereguli !

Las la o parte faptul că autoritățile române nu pot găsi nereguli pentru că nu vor. Dacă ar vrea, aceste nereguli erau deja găsite, autorii neregulilor pedepsiți, iar decontările cu UE ar fi funcționat normal, ca pretutindeni în Europa. Nu pot lăsa la o parte însă, haosul ce va rezulta din aplicarea unei astfel de decizii. Mă gândesc la sutele de întreprinzători români corecți și cinstiți cu proiecte ce beneficiează de finanțare europeană. În cea mai mare parte, aceștia au credite contractate în bănci românești ce sunt necesare pentru finanțarea unei etape din proiect. Banii europeni sunt așteptați de multe ori în termene limită, sau în orice caz, ca o condiție pentru a continua proiectul. Oprirea decontărilor cerută de Băsescu va provoca grave perturbări în activitatea lor, iar aplicarea „panseurilor” economice ale lui Băsescu va conduce la costuri suplimentare pentru toți beneficiarii de proiecte europene și va crea condiții de încetare de plăți sau chiar de faliment. Din nefericire, o astfel de decizie va crea probleme nu doar întreprinzătorilor, ci și administrațiilor locale ce au primit sprijin european pentru diferite proiecte de infrastructură.

Nu știu ce justificări pot fi aduse unui comportament atât de agresiv al președintelui împotriva întreprinzătorilor din țară. Și mai ales nu înțeleg de ce neregulile la care se referă președintele nu sunt corectate de autoritățile statului, punctual, dând astfel posibilitatea celor corecți să-și continue munca.

P.S. Fotografia lui Băsescu cu suta între degete este luată de aici.