Iată o nouă agresiune a Băsescului asupra Constituției: tocmai ne-a dat de știre că nu va desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru din partea USL nici dacă alianța va depăși 50 % ! Culmea tupeului, motivația cu care vine este că tocmai Constituția nu îi permite asta și în acest scop invocă art. 103 din Legea fundamentală.

Întradevăr, simpla lectură a respectivului articol arată că primul-ministru este desemnat în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în parlament. Așadar, se consultă partidul și nu o alianță de partide.

Iată și textul din Constituție:

Art. 103. (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Dar o simplă lectură nu este suficientă. În primul rând, trebuie observat că rolul art. 103 este de a stabili procedura de investire a Guvernului în urma alegerilor, primul pas fiind desemnarea unui candidat pentru funcția de prim-ministru. Evident, această procedură este consultarea partidului ce a obținut o majoritate absolută, fie consultarea tuturor partidelor ce capătă reprezentare în Parlament. Perfect democratic, pentru că este firesc ca un partid cu majoritate absolută să poate forma singur guvernul. Dacă nu există o asemenea majoritate, Președintele trebuie să consulte celelalte partide reprezentate în Parlament. Același articol mai spune că primul ministru desemnat de președinte va trebui să obțină votul majorității parlamentarilor din cele două camere reunite.

Din nefericire, prin anunțul său că nu va desemna un candidat din partea USL chiar dacă această alianță va obține majoritatea absolută, Băsescu arată nu doar că vrea să anuleze rolul consultărilor în desemnarea unui candidat ci și că vrea să folosească aticolul 103 pentru a pune bețe-n roate formării unei majorități parlamentare legitime. Altfel spus, o să facă cum vrea el și nu cum îi sugerează poporul prin intermediul alegerilor.

Dacă Băsescu are de gând să joace această carte, strategia partidelor politice va trebui regândită. Desigur, se poate invoca Legea partidelor politice, deoarece aceasta pune pe picior de egalitate partidul politic cu alianța de partide politice. Art. 28 din lege face precizări foarte clare în acest sens. Sau se poate avea în vedere precedentul din 2004, când desemnarea s-a făcut în urma consultării Alianței DA și nu a tuturor partidelor reprezentate în Parlament.

În orice caz, felul în care Președintele înțelege să folosească Constituția, ar trebui să fie un semnal de alarmă că locatarul de la Cotroceni nu este dispus să accepte democrația și efectele sale. În plus, mi-e teamă că nu ne putem baza nici pe Curtea Constituțională.

Reclame