În plimbare pe la Sulina, președintele Băsescu a mai aruncat un subiect pe piața dezbaterii politice. Cică trebuie să renunțăm la suveranitate în favoarea Europei, deoarece „numai așa UE va putea rămâne o putere economică și militară”. Apoi, ca să întărească cele spuse, a mai precizat că „aceasta este viziunea sa cu privire la evoluția Europei și nu reprezintă o decizie subterană luată la nivelul UE” …

Înainte de orice altceva, trebuie spus că președintele minte din nou când spune că tema cedării de suveranitate este punctul său de vedere. Subiectul se află de mult timp într-o dezbatere publică la nivel european, iar Băse al nostru uitând probabil că informația circulă liber, s-a grăbit să-și atribuie paternitatea ideii.

De exemplu, Herman van Rompuy (foto) spunea anul trecut, la Berlin, că țările europene nu vor mai putea supraviețui în viitoarea lume globalizată și că în acest context va fi necesară o regândire a raporturilor din UE dar și crearea unor organisme europene trans-naționale. Este drept că afirmația s-a făcut într-o dispută cu un grup de eurosceptici, dar ulterior a fost întărită.

La rândul său, Cristian Diaconescu (fostul ministru de externe și actual senator) spune că discuțiile despre crearea Statelor Unite ale Europei se află într-o fază avansată iar liderii europeni o consideră soluția ce poate preveni căderea euro și dezintegrarea Uniunii Europene. Un material despre asta poate fi citit aici.

Prin urmare, Băsescu aduce azi în România o temă importantă, însă aflată de mult în discuția liderilor europeni. Nu vreau să mă întreb de ce abia acum ? Poate din prostie, sau din inconștiență, sau – cel mai probabil – din obișnuita sa lipsă de respect pentru români și România.

Pe de alte parte, poate că este momentul să facem o foarte scurtă retrospectivă.

Acum mai bine de zece ani, Uniunea Europeană și-a propus să devină cea mai competitivă economie din lume. Tot atunci s-a emis și un document programatic, intitulat Agenda de la Lisabona.

Astăzi, constatăm că Uniunea Europeană se zgâlțâie din temelii, iar moneda unică pare incapabilă să țină piept crizei. Cu fiecare zi care trece, pentru tot mai multă lume devine clar că Uniunea Europeană este un eșec.  

O să se găsească unii care să susțină că de vină este criza. Nu ! Europa era deja bolnavă, iar criza doar a grăbit cu câțiva ani deznodământul. Privind la raporturile între datoriile publice și PIB-ul țărilor europene vom înțelege că proiectul Uniunii Europene este sufocat de economiile incapabile să mai susțină angajamentele populiste ale statelor.

Iar strategia care ni se flutură acum sub ochi este și mai păguboasă, pentru că nimeni nu-și asumă greșelile făcute. Nimeni nu pare să înțeleagă că s-a ajuns aici pentru că statul și-a permis să fie din ce în ce mai prezent în economie și asta nu doar prin proprietățile pe care le deține și le administrează prost distorsionând piața ci și prin reglementările din ce în ce mai greu de suportat care îngrădesc libertatea firmelor private și omoară în fașă spiritul antrepenorial.

Dacă se dorește rezolvarea problemelor, trebuie început de la dreptul statului de a decide în locul individului. Acest drept trebuie reconsiderat. Statul susține că este singurul în măsură să decidă ce fel de autostrăzi trebui econstruite și unde, ce și cum trebuie să învețe copii în școli și licee, câți bani trebuie să dea pentru ca populația să-și poată îngriji sănătatea, care este cuantumul taxelor și impozitelor, etc.

Eu unul m-am săturat, pentru că statul social a demonstrat doar că nu este în stare de nimic din toate astea: continuăm să nu avem autostrăzi, oamenii sunt tot mai needucați de la an la an, sănătatea a devenit un deziderat greu de atins pentru mulți oameni, taxele se măresc doar ca să acopere ineficiența sistemului și desigur, ca să alimenteze corupția endemică.

Și ca să revin la tema de început, o să mai fac o ultimă remarcă: deși este președintele țării, Băsescu se dovedește a fi total incapabil să contribuie în vreun fel la problemele ce frământă acum lumea, continentul, țara … În schimb, face declarații aiuristice la Sulina.

Reclame