Se cunoaște că Olguța Vasilescu și-a început cariera politică la partidul lui Vadim Tudor. Probabil că în amintirea frumoaselor vremuri când era „vipera lui Vadim” și se încontra cu ungurii, doamna senatoare a sărit ( vezi captura de ecran de pe blogul distinsei) cu o veste sortită să trezească românismul din noi : cică ungurii din Ardeal (sic!) vor să emită o monedă proprie, care să înlocuiescă leul românesc și care să circule în paralel cu acesta …

Este regretabil că despre lucruri serioase precum băncile, finanțele și moneda, oricine poate să-și dea cu presupusul, până și Olguța Vasilescu. Este și mai regretabil că multă lume ajunge să creadă că așa ceva ar fi totuși posibil …

Oricum, eu mă îndoiesc sincer că Olguța știe ce-i aia monedă sau care sunt diferențele între o bancă comercială și una națională. Probabil că dacă ar ști, s-ar opri și nu ar mai continua cu gogomănii pe care le-ar crede doar foștii săi colegi de la PRM. Să nu uităm că traversăm o perioadă în care băncile naționale din toată lumea au probleme mari în a-și susține moneda proprie. În actualul context, o astfel de inițiativă nu ar avea nicio șansă de succes, mai ales că presupușii utilizatori ai presupusei monede sunt doar câteva sute de mii de persoane.

Nu vreau să intru în amănunte, pentru că tema aleasă de Olguța poate fi interesantă cel mult la o emisiune TV cu audiență printre casnice cu fond lexical redus sau – eventual – în completarea paginii de rețete de prăjituri dintr-un săptămânal sătesc. Am să mai adaug doar că doamna senatoare se poate enerva la fel de tare și în situația în care câțiva copii de etnie maghiară, într-un oraș majoritar unguresc, și cu primar de la UDMR, ar juca celebrul Monopoly și ar folosi pentru plăți o altă monedă decât leul.

P.S. Sper să nu ne trezim că Olguța Vasileascu va fi însărcinată cu elaborarea politicilor monetare în USL. Până una-alta, astfel de idei par să fie doar niște fandări și piruete politice, menite să producă dezbateri pe băncuțele din parc.

Reclame