2011 09 18 Berceanu si Solomon

Radu Berceanu s-a ținut de cuvânt și l-a dat afară din partid pe Antonie Solomon ! Desigur, motivul nu are nicio legătură cu acuzațiile de corupție ce planează asupra primarului și nici cu cele șase luni de petecute de acesta în penitenciar. Nu, motivele nu au nicio legătură cu etica și sunt cât se poate de pragmatice: cu mai puțin de un an înaintea alegerilor locale (dacă vor avea loc la termen, în iunie 2012) PD-L nu are un candidat pentru primăria Craiovei ! Pentru cine a uitat, să precizăm că Solomon și-a anunțat acum câteva luni intenția de a candida din partea UNPR !

Trebuie să recunosc că Berceanu a luat o decizie corectă. Partidul pe care-l conduce la Dolj are nevoie de candidat, iar primarul în exercițiu a plecat la alt partid ! Ce altceva poți face, dacă nu să declari pierdut candidatul și să începi să pregătești un altul, din linia a doua ?

Și totuși, ceva mă face să cred că explicațiile trebuie căutate în alte parte. Evident, după eliminarea sa din guvern, Radu Berceanu este în defazaj cu conducerea centrală a partidului. Apropos de același Solomon, acum vreo două săptămâni, Elena Udrea a vizitat Craiova, l-a lăudat pe primar pentru mărețele sale realizări și înainte de a pleca înapoi la Capitală i-a lăsat câteva milioane de euro, să aibă omul bani de cheltuială, eventual până la următoarea arestare. Câteva zile mai târziu, Radu Berceanu îi dă un ultimatum aceluiași Solomon, amenințându-l că dacă nu-și clarifică opțiunea politică îl va exclude din partid. Ceea ce a și făcut, declarând sus și tare că PD-L și UNPR sunt partide diferite ce evoluează pe linii diferite.

Acum rămâne de văzut care va fi reacția conducerii PD-L la mișcarea lui Berceanu, pentru că în funcție de această reacție putem să anticipăm evoluția relației între PD-L și UNPR.

Astfel, dacă Berceanu va fi mătrășit de la șefia PD-L Dolj, este de presupus că cele două partide vor alcătui o structură comună pentru următoarele alegeri, în care probabil că vor mai atrage și alte formațiuni politice, existente sau ce se vor înființa. Dacă nu se va întâmpla nimic și Berceanu va rămâne și pe mai departe în scaunul de președinte, avem un semnal clar ca cele două partide vor merge pe liste separate.

În oricare dintre cele două variante vom avea parte de un spectacol politic interesant: ori mazilirea lui Berceanu din fruntea organizației pe care a condus-o de peste douăzeci de ani, ori confirmarea unui nou partid politic.

Hm, care va fi oare ?

Reclame