La începutul lunii septembrie, în calitate de lider al Grupului Parlamentar PNL din Camera Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat intenția de a-l invita pe Regele Mihai în Parlamentul României pentru a ține un discurs în fața celor două camere reunite într-o ședință solemnă.

Firesc, după decizia Grupului PNL, Tăriceanu a solicitat și sprijinul PSD care nu s-a lăsat prea mult așteptat. „Nu toți liberalii sunt monarhiști, după cum nu toți socialiștii sunt republicani”, a spus atunci fostul prim-ministru pentru a-și motiva demersul.

Ce a urmat se știe: oamenii lui Băsescu au încercat să se opună pe toate căile, inclusiv prin decizia de refuz adoptată de Birourile Permanente ale celor două camere. O atitudine rușinoasă, pe care – nu mă îndoiesc – istoria României o va consemna ca atare.

Și totuși, cu perseverența sa obișnuită, Tăriceanu a reușit ce nu mai aștepta nimeni, întorcând decizia din Biroul permanent și dovedind încă o dată că este un lider politic de anvergură, capabil să-și atingă obiectivul. Chiar dacă majoritatea pilotată de Băsescu s-a împotrivit până în ultima clipă, Tăriceanu și-a impus punctul de vedere: MS Regele Mihai va veni în Parlamentul României pentru a susține un discurs chiar în ziua în care va împlini venerabila vârstă de 90 de ani !

Aplauze domnule Tăriceanu ! Pentru victoria de ieri, monarhiștii din România vă apreciază și mai mult.

Pentru rigoare, să precizăm aici că majoritatea parlamentarilor UDMR prezenți ieri la vot au susținut propunerea dlui. Tăriceanu. Acestora li s-au mai alăturat (decisiv !) chiar și câțiva parlamentari ai PDL, convinși de apelul făcut de colegul lor, Theodor Paleologu.