2011 09 28 Casa frumoasaIată o imagine luată dintr-o benzinărie aflată pe drumul de la Cluj spre Sibiu. Nu contează de unde anume este, pentru că toată România este invadată de astfel de construcții. Privind-o, nu reușeam să-mi explic de ce autoritățile contribuie în acest fel la urâțirea țării. Cum de este posibil acest viol vizual ?

O să-mi spuneți că nu există legislație care să interzică așa ceva ? Nu-i adevărat, legea obligă la întocmirea unei documentații destul de stufoase pentru eliberarea unei autorizații de construire. În plus, pe lângă primării funcționează diverse comisii tehnice din care fac parte și arhitecți. În mod normal, o asemenea pocitanie nu ar trebui să fie proiectată. Iar dacă, totuși, există cineva care să o proiecteze, ar trebui ca altcineva să o blocheze la stadiul de proiect. Dacă nici asta nu se întâmplă, înseamnă că suntem mai bolnavi decât credem.

Oamenii au o tendință naturală către frumos, oriunde s-ar manifesta acesta, fie că vorbim despre muzică, pictură sau chiar arhitectură, de ce nu ? Ascultăm cu plăcere o muzică frumoasă, privim cu plăcere un tablou frumos, examinăm încântați un edificiu frumos. Dacă mă gândesc bine, un suport al evoluției omului a fost și aprecierea frumosului și dorința de a dispune de acesta.

Și atunci, de ce ne predăm în fața urâțeniei ?

Reclame