Aud (și văd) că președintele PNL Dolj, dl. Mișu Voicu, va participa la Școala Politică a PNL ce se va desfășura în acest sfârșit de săptămână la Sighetu Marmației …

Dar asta-i chiar culmea ! Ce poate să-i învețe Mișu pe tinerii liberali ?

Cum să gonești primarii din organizație ? Cum să desființezi organizațiile din aproape toate orașele dintr-un județ ? Cum să reacționezi când îți arestează colaboratorii ? Cum să promovezi nulități și lingăi în funcții publice ? În general, cum să faci ca să trântești o filială ?

La toate aceste întrebări, în calitate de Președinte al PNL – filiala județului Dolj, Mișu are cele mai bune răspunsuri, pentru că el a reușit !

Iată cum, pe scurt:

Majoritatea primarilor au plecat din partid. De exemplu, toți (repet, toți, toți) primarii din colegiul dumisale au anunțat deja că vor candida pentru alte partide ! Alții, deși n-au anunțat nimic, sunt mereu prezenți la acțiunile și întâlnirile celorlalte partide, fără ca cineva să se îngrijoreze sau să ia vreo măsură. Cei câțiva rămași privesc neputincioși la destrămarea organizației.

Organizațiile din orașele județului sunt aproape desființate. La Dăbuleni a instalat în fruntea organizației un președinte recomandat de PSD. La Segarcea a adus președintele PDL-ului local să candideze pentru primărie, spre stupefacția și indignarea organizației, care a aflat din ziare. Și la Băilești a adus un candidat din afară, evident fără să consulte organizația locală. La Calafat, primarul Mircea Guță a plecat cu tot cu organizație la UNPR, după un scurt stagiu la PDL. Mai rămâne orașul Filiași, unde se mai întâmplă câte ceva doar pentru că acolo există un om care crede că poate câștiga primăria, după ce a pierdut competiția de două ori în fața actualului primar. Din nefericire, aceeași situație se petrece în tot restul județului …

Filiala, în ansamblul ei, nu mai are activitate. Deși situația era cunoscută de 7-8 ani, sediul partidului a fost retrocedat foștilor proprietari. În consecință, PNL Dolj a fost evacuat din sediu și după câteva luni de pribegie prin cârciumi s-a instalat undeva prin țigănie, dincolo de Biserica Madona Dudu, pentru cine știe Craiova … Ședințele nu se mai țin, sau dacă se țin, se discută despre „ce directori punem și unde, după câștigarea alegerilor”. Conferințe de presă mai au loc din an în Paște. Ultima întâlnire a Delegației Permanente a PNL Dolj s-a desfășurat aproape pe ascuns, într-o liniște desăvârșită, ascunsă de ochii presei și ferită de prezența membrilor …

Nu în ultimul rând, arestările ! Da, uite că se întâmplă. Primul a fost dl. Călin Viorel, arestat acum vreun an pentru evaziune fiscală. Între timp a fost eliberat și acum se ocupă de activitate politică în comunele din jurul Pleniței, unde a și candidat în 2008 pentru Senatul României. De bine ce se ocupă, primarul de la Plenița a plecat la UNPR. Au mai urmat la arestări primarul Giurgiței – dl. Valentin Mitrică și primarul de la Cârna – dl. Andrei Cornel.  În fine, luna trecută DNA-ul i-a mai luat lui Mișu un colaborator: pe Sergiu Drăgancea, fost director la Apia, cel cu șpaga de 25.000 de euro. Sunt prea puțini ? Din câte se vorbește prin târg, acesta-i doar începutul, căci și alte persoane (nu pot să le spun personalități) sunt în vizorul procurorilor !

Și dacă tot veni vorba de personalități, aș mai adăuga aici că majoritatea membrilor conducerii PNL Dolj sunt cvasi-necunoscuți. Oameni de afaceri proeminenți, avocați de marcă, profesori universitari sau personalități ale orașului sunt prezenți în celelalte partide, nu și în filiala condusă de Mișu.

Prin urmare, dacă tinerii liberali vor să afle căile și metodele pentru aceste performanțe, trebuie să-l asculte cu sfințenie pe Mișu. Dar dacă nu, tot ei ar trebui să-l scoată-n șuturi din astfel de întâlniri.

Iar dacă ăia tineri nu au curajul să o facă, ăia bătrâni ar trebui să-și asume o acțiune de igienizare politică și să-l gonească de-acolo. Așa cum un părinte nu-și lasă copiii să se joace cu vagabonzii, tot așa oamenii respectabili din orice filială ar trebui să-i ferească pe cei tineri de influențele mărului stricat.