Ziua de 25 octombrie 2011 va rămâne pentru mine memorabilă, pentru că am avut încă o dată ocazia să-l văd și să-l ascult pe Rege, de astă dată rostind un discurs plin de iubire și înțelegere pentru români și pentru țară.

A fost o lecție din partea unui om ce a marcat istoria, oferită cu simplitate și bun simț clasei politice românești, adunată la ea acasă, în Parlament. Mesajul Majestății Sale a fost foarte clar:

Dar politica este o sabie cu două tăișuri. Ea garantează democrația și libertățile, dacă este practicată în respectul legii și al instituțiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor Statului.

Cred că acest extras din discursul Regelui Mihai ar trebui nu doar memorat de fiecare om politic ci și înțeles, iar apoi practicat cu toate consecințele sale.

Nu vreau să spun mai multe despre ziua de ieri, s-au spus și s-au scris destule. Totuși, nu pot să închei înainte de a-mi exprima regretul pentru absența Patriarhului Biserice Ortodoxe Române de la Sedința Solemnă a Parlamentului. Sunt convins că oricât de mari și de grele ar fi fost îndatoririle zilei, Prea-Fericitul Daniel ar fi trebuit să găsească răgazul de a fi prezent alături de singurul Suveran ortodox în viață: Regele Mihai al României.

*        *        *

Voi adăuga mai departe fotografii făcute de mine în cursul zilei de ieri, dimpreună cu câteva cuvinte despre fiecare dintre ele.

La ora 9.40, când mi-am luat locul la balcon, sala de plen părea să fie cam goală. Am fost îngrijorat la ideea că ar fi posibil să nu se umple. Din fericire, asta nu s-a întâmplat, după cum se va vedea.

Foștii președinți ai Partidului Național Liberal, Mircea Ionescu-Quintus și Radu Câmpeanu s-au instalat și dânșii într-una din lojile Parlamentului. Alt fost președinte PNL, Călin Popescu Tăriceanu se găsește în sala de plen, fiind deputat. Crin Antonescu, președintele PNL în funcție, este la rândul său prezent în sală, alături de ceilalți parlamentari ai partidului.

Iată și Loja Centrală, rezervată personalităților de prim rang. Membrii Familiei Regale și invitații si-au ocupat locurile și așteaptă sosirea Regelui. În colțul din dreapta imaginii, vă rog să-l remarcați pe Principele Nicolae al României.

Imediat după ce Majestatea Sa a intrat în sala Parlamentului, toți cei prezenți au aplaudat și au ovaționat minute în șir. Apoi Regele a luat loc în jilțul special pregătit, iar Președintele Senatului, dl. Mircea Geoană a deschis ședința solemnă a celor două Camere. La pupitrul personalităților sunt Principesa Margareta și Principele Radu. Alături, uitând ce i-a despărțit vreodată, foștii președinți ai României, Ion Iliescu și Emil Constantinescu sunt prezenți în Sala Parlamentului. După cum știm, actualul președinte nu a participat și cred că bine a făcut. Simpla sa prezență ar fi fost o pată pe solemnitatea adunării.

Majestatea Sa, Regele Mihai își susține discursul. Cine dorește să descarce textul integral poate să o facă de aici .

După aproape douăzeci de minute, Regele își încheie discursul pronunțând „Așa să ne ajute Dumnezeu !” Fără nici-o deosebire, toată lumea se ridică în picioare și aplaudă din nou, minute în șir. Majestatea Sa privește sala care-l aclamă. Nu pot să nu mă gândesc că oamenii din sală, ar putea să schimbe destinul României, redându-i statutul de Monarhie furat de sovietici în 1947.

Împreună cu Principele Radu și Principesa Margareta, Majestatea Sa părăsește sala Parlamentului, pentru a merge către holul central unde avea să aibă loc dezvelirea statuii Regelui Carol I.
Ceva mai târziu, în jurul orei 17.00, mai mulți simpatizanți ai Monarhiei s-au strâns lângă statuia ecvestră a Regelui Carol din fața Palatului Regal. Mitingul a fost organizat de PNȚ-CD.

În aceeași seară, Casa Regală a oferit un Concert la Opera Națională. Majestatea Sa, a intrat în holul Operei pășind pe covorul roșu și fiind mereu țintit de obiectivele aparatelor de fotografiat și ale camerelor de luat vederi.

Sala Operei Naționale a fost plină până la refuz. Invitații Majestății Sale s-au bucurat de prezența unor artiști de excepție, precum: Nelly Miricioiu, Teodor Ilincăi și Vlad Miriță. Să precizăm aici că prima piesă din repertoriu a fost „Luarea Plevnei”, de Anton Kratochwill, una dintre piesele preferate ale Regelui Mihai. Spectacolul s-a încheiat cu „Imnul Casei Regale”.

Deloc surprinzător, la sfârșitul spectacolului, Regele Mihai a fost așteptat de câteva mii de oameni pe esplanada din fața clădirii Operei Naționale. La fel ca în toate celelalte ocazii, Majestatea Sa a fost îndelung aplaudat și ovaționat.

P.S. Pentru cine vrea discursul Majestății Sale în format pdf, click Discursul Majestatii Sale Regelui Mihai I.