193 milioane lei sau 45 milioane de euro plătesc românii ca să aflăm ce știam deja și anume că statul este prost și nu este în stare să organizeze nimic. Nici măcar un recensământ.

Dacă ar trebui să găsim un singur cuvânt prin care să descriem tentativa guvernului de a face un recensământ, atunci acel cuvânt este „haos” !

Întradevăr, haosul a însoțit desfășurarea recensământului din prima până în ultima zi. Imediat după declanșare, nenumărați recenzori au început să anunțe că nu mai participă, invocând probleme dintre cele mai diverse. Cea mai mare parte a acestora era formată de recenzorii ce nu voiau să intre în cartierele țigănești. Nici acum nu se știe cum s-a rezolvat problema: au fost înlocuiți acei recenzori ? Au fost totuși convinși să-și facă treaba ? Sau guvernul o fi dispus completarea rubricilor din chestionare „din burtă” ?

Tot la debutul recensământului s-au consemnat situații în care acțiunea comandată de guvern nu a început. Cel mai cunoscut caz este cel din Alexandria, unde prefectul județului nu a validat echipa de recenzori propusă de primărie pe motiv că respectivii ar fi agenții electorali ai primarului !!! Și asta se întâmpla într-o reședință de județ ! Vă dați seama cum au decurs ostilitățile prin comune izolate ?

Apoi a apărut problema CNP-ului ! Trebuie declarat recenzorului sau nu ? Este legal sau ilegal ? Oficialii statului s-au întrecut în explicații inutile sau incorecte, ba nu s-au sfiit să se și contrazică în plină desfășurare a recensământului, sporind confuzia atât în rândul populației ci și în rândul autorităților. Până și Elena Udrea s-a prins în hora cu strigături, aruncând petarda că obligația declarării CNP-ului ar fi fost prevăzută de o ordonanță emisă de Tăriceanu.

Nu mai vorbim despre nenumăratele exemple de persoane nerecenzate. Presa a dat câteva exemple în acest sens, dar cât de multe situații de acest fel există în realitate ? Și cum au fost corectate ?

Operațiunea de colectare a informațiilor s-a finalizat, dar cred că nu vom afla niciodată care este numărul real de persoane recenzate și nici restul de date ce au fost colectate cu această ocazie. Nu mai vorbesc despre interpretarea statistică ce va rezulta de aici. Probabil că se va opera cu ajustări și aproximări despre care nimeni nu va ști nimic, iar rezultatul final va conține suficient de multe inexactități pentru ca recensământul să nu folosească la nimic.

Așa cum s-a desfășurat, recensământul aduce încă o dovadă că România este condusă de un guvern incompetent, incapabil de a urma cursul unei acțiuni organizate.

Demisia lui ministrului Traian Igaș (sau măcar demiterea acestuia) ar trebui să vină de la sine. Dar probabil că Emil Boc nu are curaj pentru asta, sau dacă are curaj, mai mult ca sigur nu are voie.

Reclame