Am citit cu tristețe anunțul președintelui PSD prin care domnia sa anunța că USL (PSD ?) nu are de gând să privatizeze nimic în industria energetică.

Declarațiile lui Ponta vădesc cel puțin necunoașterea fenomenului economic. Este inadmisibil să declari în 2011 că responsabilitatea statului înseamnă controlul exercitat de stat.

Victor Ponta: Nu suntem de acord cu privatizarea în acest moment a societăților de producție energetică. De ce ? În primul rând pentru că s-a dovedit și se dovedește că un stat responsabil, nu un stat condus de un Guvern mafiot, ci unul condus de un Guvern cinstit în Europa, își deține controlul asupra producatorilor de energie.

Las la o parte că privatizarea Petromului s-a făcut de guvernul Năstase, căruia în acest fel îi atribuie calitatea de guvern mafiot. Treaba lor cum se mai ceartă pe acolo, dar nu pot să trec peste faptul că dl. Victor Ponta crede că privatizările se fac de state iresponsabile, în folosul mafioților. M-ar bucura dacă cineva (poate chiar dl. Crin Antonescu) i-ar explica dlui. Ponta că statul este cel mai prost administrator din economie și că rolul său trebuie redus la cel de arbitru cinstit și imparțial între agenții economici.

Nici Băsescu nu are o părere fundamental diferită. Se cunoaște că au supt amândoi la țâța roșie a Partidului Comunist. Președintele în exercițiu apucase să declare săptămâna trecută că deși este un adept al privatizării, nu este de acord cu vânzarea companiilor din sistemul energetic. Cică întâi să se facă societatea privatizabilă, cu management privat.

Traian Băsescu: „Eu sunt de acord și cu FMI, și cu UE, care insistă pentru privatizări. Sunt un adept al privatizărilor, dar nu un adept al datului gratis. De aceea, opțiunea mea a fost management privat, care întâi să facă societatea privatizabilă, pentru ca apoi să poată fi vândută. Dacă putem să privatizăm pe valori corecte, sunt un adept al privatizării.”

Hm, mi-aduce aminte de Ion Illiescu prin anii 90. Pe atunci, între „Moarte intelectualilor !” și „Liberali și țărăniști puneți mâna și munciți !” se striga din răsputeri „Nu ne vindem țara !”, iar teoria de partid și de stat zicea că marile întreprinderi sunt nerentabile, deci neprivatizabile. „Întâi să le facem rentabile și apoi le privatizăm”, zâmbea larg alesul țării din acea perioadă. Ce a urmat se știe: zeci de ani, statul a băgat banii colectați din taxele și impozitele plătite de contribuabilii corecți, apoi le-a vândut la prețuri de nimic în special negustorilor de fier vechi. Ce nu s-a vândut, a rămas în picioare, dar nu de dragul interesului național ci doar pentru ca „băieții deștepți” să aibă o sursă de venituri.

Din nefericire, aceiași mentalitate păguboasă există și acum, semn că nu-i vorba de neștiință ci doar de rele intenții.

Pentru a deveni profitabil și mai ales pentru a răspunde provocărilor acestui secol, sectorul energetic trebuie privatizat, indiferent că este vorba de producție de energie, extracție de gaze, cărbune și petrol, infrastructură de transport sau chiar cercetare în noile tehnologii. Nu este permis ca statul să fie în același timp și jucător cu interese economice și arbitru care să reglementeze și să aplice reguli. Nicio companie serioasă nu va investi în dezvoltarea sectorului energetic din România în condițiile în care statul însăși este un concurent.

Iar dacă Victor Ponta se mai trezește promovând nobilele idealuri ale comunismului coafat în socialism, măcar Crin Antonescu ar trebui să-i dea peste mâini. Chiar dacă i le înroșește mai tare decât steagul din Kiseleff.

Reclame