Meciul între actualul și fostul președinte PSD este cu puțin înainte de fluierul final. În ce privește rezultatul, nu cred că va fi egalitate și nici nu-i de dorit. Rămâne de văzut cine va fi câștigătorul meciului (Ponta sau Geoană ?) și mai ales cum va influența rezultatul de la PSD situația din PNL.

Prima variantă: Ponta câștigă ! Asta înseamnă că Geoană va fi dat afară din partid. Nu mă îndoiesc că primul lucru pe care îl va face fostul președinte va fi inițierea demersurilor pentru constituirea unui nou partid. Textul că nu-i timp pentru asta, nu ține ! Până la alegeri mai este un an de zile, iar nemulțumirile din PSD vor căpăta o supapă. Geoană va face partidul cât ai bate din palme, iar dacă azi vorbim despre un USL la ceva peste 50 %, s-ar putea ca peste un an să vorbim despre un USL mai mic, la ceva sub 50 %. Vinovatul pentru o astfel de situație va fi Victor Ponta, așa că mă întreb: de fapt, ce câștigă Ponta ?

A doua variantă: Ponta pierde ! Asta înseamnă că Geoană rămâne în partid, iar Victor Ponta își va prezenta demisia, desigur dacă va respecta declarația făcută la începutul conflictului. Eu sper să o facă, deoarece demisia lui Ponta va deschide posibilitatea unui revigorări în PSD și implicit în USL. Nu știu cine ar putea fi succesorul lui Ponta la președinția PSD-ului, dar cum rezerva lor de cadre este suficient de numeroasă, vor găsi o formulă viabilă. Mai mult, pentru sănătatea USL, înlocuirea lui Ponta va fi o varianta excelentă, căci revigorarea PSD va produce și revigorarea alianței. Altfel spus, dacă pierde Ponta, câștigă alianța.

Oricare dintre cele două scenarii merită să fie analizate serios și din punctul de vedere al Partidului Național Liberal, mai ales dacă PSD va merge pe cea de a doua variantă – cel mai probabil, de altfel. În acest caz, PNL se va găsi într-o situație ingrată, pentru că a apucat să-și exprime un partizanat inutil cu persoana Ponta, în loc să fi ales calea diplomatică a colaborării în termenii protocolului semnat cu instituția PSD.

Și totuși, de ce s-a ajuns aici ?

Este o întrebare la care Crin Antonescu trebuie să-și răspundă, nu doar pentru liniștea lui de lider al Partidului Național Liberal ci și pentru succesul tuturor în alegeri. Iar pentru un răspuns corect ar trebui să privească foarte atent la grămada de sfătuitori, vicepreședinți și țucălari ce gravitează în jurul său. Nu de alta, dar o parte dintre ei sunt complet străini de interesele PNL.

P.S. Ca o părere personală, PNL va colabora foarte bine cu un PSD post-Ponta.