După cum ați aflat, a nins o țâră pe Autostrada Transilvaniei, apoi s-a format o pojghiță de polei pe acolo, pe la nu-știu-ce kilometru. În consecință, autoritățile statului au decis sistarea circulației pe autostrada în cauză, până la remedierea situației, adică până au ei timp și chef să dea cu antiderapant chiar dacă statul și-a obligat cetățenii să-și cumpere cauciucuri de iarnă tocmai pentru a avea dreptul să circule iarna prin zăpadă, fără a plăti amenzi.

Asta se întâmplă pentru că statul face autostrăzi, statul le întreține, statul ne dă voie să circulăm sau dimpotrivă, nu ne dă voie să cisculăm. În general, statul face ce vrea pentru că nu există niciun factor de coerciție și nici-un concurent. Știm doar că statul a avut dintodeauna grijă să nu permită vreunui privatizat să facă activități similare cu el.

Dacă eu nu mi-aș plăti taxele și impozitele pentru că ninge prin curte, sau pentru că s-a format niște polei pe drumul de la birou la bancă, sau – pur-și-simplu – pentru că nu aș mai vrea să dau bani la stat ca să picteze ei cai verzi pe pereții țării, aș fi calificat imediat drept evazionist, capitalist nenorocit și patron îmbuibat. După care statul ar trimite degrabă la domiciliul meu fiscal tot felul de instituții ale statului și alte autorități care m-ar obliga să-i plătesc până la ultimul șfanț banii ăia despre care el statul a decis că trebuie să-i dau.

De-asta zic eu că statul este nu doar hoț oarecare ci un hoț agresiv, în stare să te și bată dacă nu mai are ce să-ți fure.

La fel de grav este și că statul se dovedește mereu incapabil să rezolve problemele pentru care cetățenii plătesc taxe și impozite. Nu oprirea circulației așteptau oamenii ci posibilitatea de a circula pe drumuri curățate și întreținute.