Mă bucur că opoziția a luat taurul de coarne și a anunțat începerea procedurilor de suspendare a președintelui Traian Băsescu.

Este bine, chiar dacă calculul hârtiei spune că acest demers va fi susținut doar de cei 217 parlamentari ai opoziției. Spun asta, deoarece fără să fie în opoziție și fără să beneficieze în mod explicit de avantajele puterii, mai sunt 17 deputați ai minorităților la care se mai adaugă alți 4 deputați neafiliați vreunui grup parlamentar. Acest grup de 21 de parlamentari poate înclina decisiv balanța în favoarea suspendării. Nu mai vorbim despre eventuale accese de responsabilitate din partea parlamentarilor PDL, dar despre oricare dintre ei, sunt convins că dacă ar cere mandatul alegătorilor pe care îi reprezintă, ar fi nevoiți să lase la o parte disciplina de partid și să-și adauge votul în favoarea suspendării.

Să nu uităm că și demiterea guvernului Boc din 2009 (o premieră pentru politica românească) s-a obținut cu destulă greutate dar tot în actuala configurație a Parlamentului. Pentru aducere aminte, inițiativa condusă atunci de Crin Antonescu a obținut 254 de voturi pentru și 176 de voturi împotrivă.

Sper că opoziția are un plan bun, iar decizia ce o va lua Parlamentul să confirme voința majorității românilor: suspendarea președintelui, urmată așa cum este normal, de un referendum pentru demitere. Iar în caz de referendum, nu mă îndoiesc că rezultatul va fi cel scontat !

În acest fel România ar putea să-și întrerupă drumul său de ani de zile într-o direcție greșită și să recupereze enormul deficit de democrație creat în ultimii ani de Traian Băsescu și acoliții săi.