Deunăzi nu mi-a venit să-mi cred ochilor văzându-l pe Băsescu cum apostrofează băncile străine (austriece !) cărora le reproșează că în anii trecuți au făcut „profituri uriașe” în România !

Cu o astfel de discurs (aproape naționalist-socialist) nu-i de mirare că politicienii europeni îl tratează pe Băse al nostru cu real dezinteres ! Mai grav este că astfel de mesaje nu se opresc în cancelarii și ministere, ci merg mai departe către bancheri și investitori. În condițiile în care România are o nevoie acută de investiții directe, atitudinea lui Băsescu este vădit anti-națională, potrivnică oricăror interese !

Dacă cele declarate la forumul organizat de „The Economist” se constituie în doctrina economică Băsescu, atunci președintele e bun de făcut politică la birtul din gară unde – nu mă îndoiesc – își va atrage aprecierea tuturor bețivanilor cărora le va expune principiile sale între două trenuri.

Dar dacă vorbește în numele unei țări întregi, pe care o reprezintă în calitate de președinte, atitudinea sa a fost complet deplasată ba chiar De ce ? Hai să analizăm un prim exemplu:

Vreau să nu fim în situația de a le aduce aminte partenerilor europeni că au condiționat intrarea în UE de privatizarea sistemului bancar.

Iată o afirmație cel puțin ciudată, deoarece propaganda oficială a spus mereu că aderarea României la Uniunea Europeană s-a făcut datorită democratizării vizibile a țării, datorită reformelor reușite din justiție și administrație și mai ales datorită prefacerilor din economie despre care s-a spus că ar fi devenit o economie de piață funcțională. Acum Băsescu afirmă public că a mai existat o agendă separată, în care s-au discutat și alte condiții pe care România a trebuit să le respecte, respectiv privatizarea sistemului bancar ! Afirmația este foarte gravă și alimentează teorii conspiraționiste, nu doar pentru că vine din partea unui șef de stat ci pentru că democratizarea țării a eșuat, reforma în justiție este subiect de infringement la Bruxelles, reforma în administrație se folosește cu certe scopuri politice, iar economia de piață nu este funcțională. Și toate acestea se văd cu ochiul liber !

Dar să mergem mai departe și să redăm încă un citat:

Ați obținut profituri uriașe, iar azi dacă vă pregătiți să lăsați România nefinanțată în perioada de criză, vom considera o lipsa de fair play.

De această dată, afirmația președintelui este prostească. În primul rând, pentru că profiturile uriașe au adus și impozite uriașe pe care „profitorii” le-au plătit deja statului român. Este de neînțeles de ce Băsescu crede că o companie privată (fie ea și bancă) are obligații față de stat, altele decât respectul față de legi și plata impozitelor. O astfel de evaluare îl plasează mai degrabă lângă Hugo Chavez sau Fidel Castro, ca Hitler nu mai este !

În al doilea rând, dl. Băsescu ar trebui să știe că finanțarea activităților economice nu se face pe bază de imbolduri prezidențiale asezonate cu hei-rup politic ci doar în condiții foarte clare, impuse de regulile economiei de piață. Pretutindeni în lume, banii sunt o marfă pe care companiile o cumpără de la bănci iar pentru asta se plătește un preț: dobânda. Altfel spus, într-o economie de piață funcțională, finanțarea activităților în economie nu se face pentru că se răstește președintele țării la bancheri, ci pentru că băncile plasează bani în afaceri profitabile, cu scopul clar de a recupera nu doar banii plasați ci și dobânzile aferente.

Este adevărat, nu doar România ci lumea întreagă trece printr-o perioadă tulbure, cu repere lipsite de consistență și perspective incerte. Din nefericire, pentru noi este cu mult mai complicat decât pentru alții. Spre deosebire de majoritatea țărilor civilizate unde conducerea națiunii se exercită cu competență și responsabilitate, țara noastră a ajuns prizoniera unei adevărate mafii politice.