Precum odinioară Ceaușescu, astăzi și Traian Băsescu încercă să se facă remarcat în dezbaterile politice europene. Ne aducem aminte de eforturile făcute de primul președinte în anii ’70, când Ceaușescu devenise un lider politic a cărui prezență era căutată și o voce ce se făcea din ce în ce mai des auzită. Este drept că „geniul din Carpați” reușise să sucească mințile multora ce-l vedeau nu doar ca pe singurul partener de dialog Est-Vest din blocul comunist ci și ca pe un element de legătură între taberele aflate în dispută în Orientul Apropiat.

Din nefericire, ieșirile lui Traian Băsescu în spațiul politic european sunt de o cu totul altă natură: în timp ce fostul președinte era viclean și avea în cap o anume strategie, actualul președinte este grobian iar în cap nu are nimic.

Dar să recapitulăm: România ar vrea să fie o țară membră a acordului Schengen. Olanda zice că nu este de acord, amenințând chiar cu dreptul său de veto și motivând că în România încă există prea multă corupție. Păi da, știm și noi asta, doar privind de jur-împrejur !

Reacția lui Băsescu este însă surprinzătoare: în loc să pună capul în piept și să-și asume o stare de lucruri la care domnia sa a contribuit din plin, președintele se zborșește, împroșcând cu mizerii o țară întreagă. Astfel, după părerea prezidențială, Olanda nici nu ar avea dreptul la o opinie, deoarece ei, olandezii ar fi o sursă de droguri pentru toată Europa, iar ca expresie a neputinței de a contracara fenomenul prostituției, l-au legalizat !

Nu-i înțeleg indignarea lui Băsescu și nici felul în care apostrofează inutil și gratuit o țară europeană cu incontestabilă tradiție democratică și instituțională. Probabil că a uitat cum el însuși era cu puțin timp în urmă (înainte de alegerile din 2009) un susținător declarat pentru dezincrimiarea consumului de droguri precum și pentru legalizarea prostituției, ce ar fi trebuit practicată în stabilimente înființate sub autoritate publică !!!

O explicație poate fi în comportamentul prezidențial, mereu arțăgos și totdeauna gata să vadă paiul din ochiul altuia. Dar asta poate fi acceptabil la beție, în vreun conflict iscat din senin la cârciuma din cartier, nicidecum într-o poziție oficială exprimată de șeful statului.

Și totuși, Olanda are dreptul la o opinie, măcar dacă socotim chestiunea aprecierii corupției ca fiind un criteriu. Să nu uităm că România este percepută a fi cea mai coruptă țară din Europa (vezi aici raportul prezentat de Transparency International).

Mai mult, statul olandez trebuie apreciat pentru încercarea sa de a-și feri proprii săi cetățeni de exportul de infracționalitate pe care România îl face în mai toate țările din Uniunea Europeană. Libera circulație sub acordul Schengen poate aduce nu doar avantaje economice ci și extinderea rețelelor de traficanți de droguri, proxeneți, hoți de buzunare, cerșetori, carderi, etc.  Și cum multe din aceste rețele sunt conduse și administrate de interlopi români, atitudinea Olandei nu este doar explicabilă ci și justificată.

Ca român, m-aș fi simțit mult mai bine dacă autoritățile din țară ar fi luat act de reproșurile aduse de Olanda și ar fi încercat angajamente având la bază respectarea legilor în combaterea corupției și anihilarea rețelelor mafiote. Mi-e teamă că în loc să mă simt bine eu, mai bine se simt tocmai nelegiuiții ce așteaptă să-și mărească afacerile. Nu mă îndoiesc că aceștia îl aplaudă pe Băsescu și așteaptă cu sufletul la gură un rezultat care să le fie favorabil.

Celorlalți, românilor ne-interlopi, nu ne rămâne decât să consemnăm că Băsescu a mai dat o dată cu bâta-n baltă …

Reclame