Ultima dovadă a disprețului pe care Președintele Țării îl acordă Parlamentului Național este conținută în afirmația făcută de Traian Băsescu în conferința de presă de la Cotroceni, după revenirea de la Bruxelles. „Am informat Comisia Europeană că aderăm la acord, dacă Parlamentul vrea altceva, e treaba lui”, zice președintele, arătând că nu-i pasă nici cât negru sub unghie de nimic din ce se petrece în țară.

Nu vreau să discutăm aici despre cât de important și necesar ar fi acordul Parlamentului sau despre utilitatea unei dezbateri publice pe această temă, atât de sensibilă.

Ce vreu să observăm, este că Președintele a depășit cu succes faza în care se bătea cu Parlamentul, adică acea instituție populată cu parlamentari leneși, corupți și îmbuibați, ce pierd timpul și îl împiedică pe el, președintele-jucător să reformeze țara, după chipul lui șui. Acum, în locul eternelor dispute despre numărul de parlamentari sau despre necesitatea parlamentului unicameral sau bicameral, Băsescu ne arată că prima instituție a democrației românești i-a devenit cu adevărat inutilă.

De fapt, ce mai înseamnă Parlamentul României pentru Traian Băsescu ? Știm doar, Camera Deputaților este controlată, stăpânită și dirijată de Roberta Anastase iar după succesul instalării lui Vasile Blaga la Senat, este clar că instituția în ansamblul ei nu mai are nicio miză pentru președinte.

Chiar și opoziția parlamentară este redusă la rolul de figurant nefericit, care intră în scenă doar dacă i se dă voie și doar în roluri minore, anterior stabilite de Marele Regizor. Chiar și atunci, plânge ca proasta că nu primește roluri mari, așa cum i se cuvin. De exemplu, citesc știrile și nu-mi vine să cred cum mai luptă USL împotriva lui Băsescu: Victor Ponta anunță pe un ton triumfal că nu-și mai plătește taxa TV !!!

În același timp, fără să clipească, fără să ezite și mai ales fără să-i pese de anunțul ultimativ făcut de liderul Opoziției, Puterea anunță că pe 15 decembrie își va asuma în Parlament răspunderea pe legea privind comasarea alegerilor. Cum s-ar zice, câinii latră, ursul trece.

O simplă evaluare aritmetică a situației din Parlament arată că legea va trece fără probleme și mai ales fără dezbatere. Încă odată, o lege de importanță majoră este ferită de „prelucrarea” Parlamentului și va ajunge să producă efecte majore în societatea românească. Mai departe, nu ne mai rămâne decât să ne întrebăm foarte serios nu doar ce se mai poate face pentru democrație în România, ci și de către cine. Îmi este din ce în ce mai clar că opoziția nu are capacitatea de a se opune monstrului.

Reclame