Curtea Constituțională a decis: comasarea alegerilor locale cu cele anticipate este neconstituțională. Toată lumea se bucură pentru asta și cred că pe bună dreptate, deoarece în acest fel avem o recunoaștere a poziției adoptată de opoziție, încă din momentul în care Guvernul a emis ipoteza.

Și totuși, mi-e teamă că decizia Curții mai ascunde ceva. Am observat cu toții că ideea alegerilor anticipate pentru un nou parlament a devenit o acțiune politică tot mai des invocată ca soluție pentru situația cu care se confruntă România. Mai mult, ideea nu este susținută doar de opoziție ci și de protestatarii din Piața Universității. Întradevăr, comasarea alegerilor se profila la orizont, dar nu în formula propusă de putere, cu alegerile locale „mutate” către sfârșitul anului, la data alegerilor parlamentare ci în formula propusă de opoziție, cu alegeri parlamentare aduse mai aproape și organizate în câteva luni de aici înainte, la termenul prevăzut de lege pentru alegerile locale.

Privind astfel, decizia Curții Constituționale poate fi un refuz indirect adresat opoziției dacă va persista în ideea organizării de alegeri parlamentare anticipate.

Nu m-ar mira ca adevăratul pericol pentru PD-L și Traian Băsescu – adică alegerile parlamentare anticipate – să fi fost eliminat prin decizia Curții Constituționale.

Reclame