Foarte simplu: legea comasării alegerilor nu a fost declarată neconstituțională în totalitatea ei, ci doar câteva articole au fost găsite neconforme cu Constituția. Prin urmare legea se va întoarce în Parlament unde va suferi ajustările de rigoare.
Cred că în acest fel trebuie privită declarația lui Ioan Oltean, care spunea că PDL nu a renunțat la ideea comasării alegerilor și așteaptă motivarea CCR pentru a exprima un punct de vedere.
Sper să nu asistăm la o sesiune parlamentară în care majoritatea PDL-UDMR va da o formă „constituțională” legii comasării alegerilor …
Se pare ca decizia CCR a fost intradevar, primul pas din strategia lui Base. Al doilea pas s-a facut astazi, prin demisia Bocului. Care va fi al treilea pas ?
ApreciazăApreciază
Parca nici nu mai conteaza daca ne gandim ca au gasit de cuviinta sa amane decizia o saptamana ca sa mai aiba timp sa se uite la costurile pe care le-ar implica alegerile in varianta normala si in cea comasata. De ca si cum aceste costuri ar fi avut ceva de-a face cu principiul pe care-l judecau. Deci nici nu conteaza, e o chestiune deja obisnuit trasa pe linie politicianista si nu de dreptate. Eu inca sper ca ungurii isi vor da seama de suicidul lor politic in sustinerea pe mai departe a Bokului si vor accepta caderea guvernului. Daca s-ar respinge rapid, de dragul prevederilor formale, si urmatoarele doua propuneri de noi guverne, s-ar putea face anticipatele in sfarsitu lui aprilie. Asta daca si jivinele portocalii ar intelege sa faca nominalizarile si respingerile suficient de rapid ca sa poata fi dizolvat parlamentul la timp.
ApreciazăApreciază
PDL are nevoie de alegeri comasate pentru a preveni derapajele primarilor lor ce s-ar putea simți atrași de USL. Cred că vom avea alegeri comasate indiferent de ce va spune Curtea Constituțională. Opoziția ar fi trebuit să demisioneze de săptămâna trewcută din Parlament, și așa sunt martori la căratul apei.
ApreciazăApreciază
Adaug o alta intrebare, pentru ca nu stiu si vreau sa aflu pareri competente:
Oare normalitatea nu inseamna ca o lege, inainte de a fi trimisa spre promulgare, promulgata sa fie judecata/analizata de Curtea Constitutionala?
Oare cand se lasa ca X sau Y cetatean/ justitabil/grup/etc sa inainteze curtii exceptii de neconstitutionalitate este o nota buna data legislativului, etc…mai ales cand, se constata ca se adevereste ca acesta/acestia au avut dreptate?
As dori un raspuns.
ApreciazăApreciază
Normalitatea ar fi ca un premier care preda drept constitutional sa-si dea seama ca incalca de prea multe ori constitutia. Adica acolo, la el la examen, studentii ar trebui sa-i spuna : „iesi afara, nota doi!” Propunerile legislative au intotdeauna avizul ministerului justitiei, pe langa cele ale ministerelor direct implicate in aplicarea legilor care pleaca spre parlament. Cum insa suntem o tara a faradelegii si a dictaturii bunului plac a unor persoane …
ApreciazăApreciază