Am lăsat să treacă câteva zile după poziționarea lui Victor Ponta, exprimată atât de clar în discursul prilejuit de acordarea votului pentru guvernul Ungureanu, nu doar pentru a evita o judecată la „cald” ci și pentru a observa reacțiile altor actori politici, ce nu au întârziat să apară. Dintre acestea, cea mai interesantă este reacția lui … Traian Băsescu, evident !

Înainte de orice altceva, aș vrea să observăm că atitudinea lui Ponta nu este o ciudățenie inexplicabilă și nici rezultatul vreunui impuls de moment. Dimpotrivă, în ce privește piedicile, ghionturile și șuturile aplicate partenerilor, domnia sa dă dovadă de multă consecvență.

Pentru a fi mai explicit, am să las la o parte semnele de întrebare (foarte multe, de altfel) privind fidelitatea președintelui PSD pentru proiectul comun cu PNL și o să mă refer doar la certitudini, la acele întâmplări ce au o singură explicație posibilă și anume că Victor Ponta are o agendă diferită de Crin Antonescu, în ciuda asigurărilor tuturor.

Prima dovadă în acest sens a fost schimbarea lui Mircea Geoană cu Vasile Blaga. Am mai scris despre asta aici, așa că nu voi relua subiectul. Acum, după ce evenimentul s-a decantat, vedem rezultatul voinței lui Victor Ponta: omul lui Băsescu este Președintele Senatului.

A doua dovadă este declarația de susținere pentru Mugur Isărescu, George Maior și Mihai Răzvan Ungureanu, făcută de același Victor Ponta luna trecută. Atunci îmi explicam atitudinea pesedistului prin relația de rudenie cu George Maior și evidenta subordonare pe care finul o datorează nașului. Hm, se pare că nu-i doar atât !

În fine, cea de a treia dovadă: discursul lui Ponta din Parlament și nenumăratele avansuri făcute de acesta noului guvern. Sper că nimeni nu crede în poveștile trandafirii despre colaborarea punctuală în problemele europene, sau în sprijinul luptei împotriva corupției, sau mai-știu-eu ce alte gogorițe.

Spuneam mai sus că Ponta dovedește o excepțională consecvență în sprijinul puterii și a lui Traian Băsescu. Cum altfel ne putem explica faptul că în decembrie l-a ajutat pe Vasile Blaga să devină șeful Senatului, că în ianuarie declară că nu-l va da afară pe șeful SIE după ce (și dacă) va veni la putere, iar în februarie îi jură credință aceluiași șef al SIE, ce-i drept nu întru-totul, ci doar în susținerea … proiectelor europene ?

Probabil că nu întâmplător, discursul lui Ponta este urmat de o nouă mutare a Băsescului și anume invitația adresată de acesta partidelor parlamentare de a participa luni, la Cotroceni la o discuție privind „perspectivele ratificării de către România a Tratatului de Convergență în Uniunea Economică și Monetară” !

Crede cineva că inițiativa președintelui de a aduce în dezbaterea politică un subiect despre care Victor Ponta se pronunțase deja, în sensul că va asigura susținerea PSD-ului, este o întâmplare ? Eu cred că nu ! Dimpotrivă, așa cum stau lucrurile, mi se pare că cei doi au niște planuri comune, altele decât cele discutate la nivel de USL …

Sunt foarte curios, cum va reacționa de această dată Crin Antonescu și cât timp va mai tolera alături un colaborator fidel al lui Traian Băsescu ?

Ziua de mâine, după ce așa-zisele consultări se vor fi consumat, vom avea răspunsul. Dar cred că este rândul lui Crin să-i dea un șut lui Ponta.

Reclame