Ieri s-au împlinit 10 ani de la Conferința județeană a PNL Dolj în care am devenit Președintele organizației. Eram atunci în 2 martie 2002, deci cu doi ani și ceva înainte de alegerile locale.

Am preluat organizația într-o situație mai mult decât dificilă: un singur parlamentar (și ăla rezultat prin redistribuire), trei consilieri județeni, unul sau doi  consilieri municipali, și primari în vreo trei comune din cele aproximativ o sută. De fapt, oglinda unui foarte mediocru scor de 5-6 % obținut în alegeri.

Situația nu era dificilă doar sub aspect dezastruoasei moșteniri. Să nu uităm că în 2002, toată țara trăia o prigoană PSD-istă, destul de asemănătoare cu ce se întâmplă acum. Pe atunci, prefectul nu era încă funcționar public și avea dreptul să fie activ politic, alături de liota de sefi de servicii deconcentrate. Din acest motiv, partidul aflat la guvernare era extrem de puternic, iar unui partid de opoziție îi era foarte greu să acționeze.

Și totuși, cei doi ani au fost folosiți cu mult aplomb, astfel încât, alegerile locale au consemnat un rezultat bun: 13,5 %, fapt ce ne-a permis să fim reprezentați cu șase consilieri județeni, patru consilieri municipali și primari în orașele Băilești, Filiași, Bechet, precum și alți cinci-șase primari în comunele județului. Pentru comparație, trebuie spus că PD-ul lui Radu Berceanu obținuse în același an un scor doar ceva mai mare (14,7 %) în condițiile în care aveau nu doar parlamentari și stăpâniseră județul în precedentul mandat. De altfel, aceast rezultat ne-a ajutat și în alegerile parlamentare ce au urmat în toamnă, când PNL Dolj a obținut în premieră, nu mai puțin de trei parlamentari: doi deputați: Mihai Voicu și subsemnatul, precum și un senator: Ovidiu Oprea.

Prin urmare, am mai făcut câte ceva pentru organizație, ca să folosesc o expresie ce tinde să capete celebritate.

După alegerile generale, cei doi pomeniți mai sus și-au dat mâna pe binecunoscutul model mioritic, și mi-au atribuit rolul moldoveanului, cât mă simt eu de oltean, gândind probabil că e mai bine să împartă ei o turmă mai mică decât să mă lase pe mine să păstoresc o turmă mai mare.

Lăsând gluma la o parte, alegerile din 2008 au consemnat același număr de voturi ca în 2004, deși se venea după o guvernare ce ar fi trebuit să creeze oameni politici, candidați credibili, specialiști în diverse zone de activitate, etc. Eu credeam că organizația ar fi trebuit să crească (avea de unde !), în schimb, dubleta Voicu-Oprea era fericită că nu a scăzut.  

Păstrând aceleași tendințe, rezultatul alegerilor din 2012 poate fi imaginat cu ușurință, chiar dacă se va candida la comun cu PSD. Ca să fie foarte clar, eu nu mă aștept ca numărul de consilieri să fie menținut. Adică nu vor mai fi șase consilieri județeni, nu vor mai fi patru consilieri municipali, nu vor mai fi primari nici măcar cât degetele de la o mână. Și nu mă îndoiesc că în toamnă, după alegerile parlamentare nu vor mai fi nici trei parlamentari. Poate unul singur, după redistribuire, dar numai dacă actuala lege electorală va rămâne neschimbată.

În toată povestea asta este și un lucru bun: oricum vor evolua lucrurile, PNL Dolj va scăpa de actualul său președinte, Mihai Voicu. Spun asta pentru că nu-s decât două variante: prima, dacă acesta se va decide să candideze aici, va pierde fără doar și poate căci organizația PNL nu mai are forța de a asigura un parlamentar. Cea de a doua posibilitate înseamnă că Mișu nu va mai candida aici și își va pregăti un colegiu nu-se-știe-unde, că doar este „numărul doi” în partid, după cum el însuși spune. În acest fel, se va petrece îndepărtarea sa pe cale naturală.

Din câte știu, Mișu evaluează cu atenție cea de a doua variantă, conștient fiind de dezastrul pe care l-a produs în organizație. Desigur, rămâne și posibilitatea unei candidaturi într-un colegiu oferit de PSD, dar mă îndoiesc că PSD ar face asemenea concesii fără să pretindă și mai ales fără să primească ceva în schimb.

Așadar, 10 ani reprezintă un interval de timp important și implicit o etapă determinantă în viața unei organizații, publice sau private. Orice structură ce se respectă, are datoria de a face un bilanț, o evaluare. Evident, nu sper ca cineva dintre cei ce mobilează acum structura de conducere a PNL Dolj poate să facă această evaluare. Cred că unii nu vor iar alții nu au voie.

P.S. Fotografia prezidiului îi înfățișează pe: Mircea Cinteză – președinte al organizației București, Paul Păcuraru – senator și membru în BPC, Valeriu Stoica – deputat și președinte PNL, subsemnatul, Horațiu Buzatu, Mihai Voicu – secretar general al PNl și Ovidiu Oprea – consilier municipal.

Reclame