Sorin Roșca Stănescu (SRS pentru cunoscători) susține că a găsit leacul pentru stârpi hoția în alegeri. Astfel, domnia sa propune nici mai mult, nici mai puțin finanțarea de către stat a campaniilor electorale susținute de partidele politice.

Mărturisesc că mi-a fost greu să parcurg în întregime textul în care distinsul jurnalist face apologia implicării statului, inclusiv în acest domeniu. Ca liberal, sunt de o părere complet diferită, dar pentru a fi mai bine înțeles, voi prezenta aici o mostră de gândire profund socialistă, extrasă din panseul SRS-ului:

… de cate ori sunt alegeri, Parlamentul stabileste un buget al acestora iar Guvernul, prin Ministerul Finantelor, achita toate costurile pentru o campanie civilizata, echitabila, onesta. Si, sub sanctiune penala, sunt pedepsite oricare alte forme de finantare.Toate partidele ar urma sa aiba sanse egale. In fiecare localitate ar exista locuri special destinate pentru panotajul politic, acestea ar fi amenajate si tot Guvernul ar plati, in conditii rezonabile, si campania din presa scrisa si audiovizuala.

Las la o parte că o astfel de propunere este inaplicabilă în România de azi. Poate în Cuba de după Fidel Castro să fie o idee, dar mă îndoiesc că ar fi acceptată și acolo. Citatul de mai sus dovedește că dl. Stănescu nu înțelege în ce țară trăiește, căci domnia sa crede că finanțările ilegale dintr-o campanie electorală ar putea fi pedepsite. Adică vezi-Doamne, nerespectarea legii ar conduce la sancțiuni ! Păi domnu’ Stănescu, și acum legea pedepsește mita electorală. Cu toate acestea, niciun partid politic – mă auziți ? Niciunul ! – nu se sfiește să ofere cadouri electorale în perioada campaniei. În România, legea s-a dovedit mereu neputincioasă în fața candidaților. Dacă nu se poate face nimic pe actuala lege, de ce s-ar putea face ceva pe o altă lege ?

Să fiu iertat, dar teoria implicării statului în finanțarea campaniei electorale îmi seamănă cu necesitatea naționalizării fabricilor, pe motiv că tâmpiții ăia de privatizați nu-și plătesc taxele și impozitele.

Dar propunerea nu este doar inaplicabilă. Ea este și complet neliberală ! De generații întregi, implicarea statului în orice activitate a produs doar corupție, management defectuos, politizare excesivă și eșec instituțional. Orice membru al Partidului Național Liberal ar trebui să știe asta !

Sper că se va găsi cineva care să-i atragă atenția dlui. Sorin Roșca Stănescu că a intrat în USL pe ușa liberalilor, nu a socialiștilor. Iar dacă teoriile despre necesitatea implicării statului îi produc vreun orgasm politic, ar face bine să le promoveze de la partidul domnului Dan Diaconescu, că doar acolo am mai văzut gogomănii similare.

Reclame