Ziua de 14 martie ar trebui să aibă o semnificație specială pentru toți românii. Este ziua în care acum 131 de ani, Parlamentul vremii a votat legea prin care țara a devenit Regat. O săptămână mai târziu, Carol I a devenit primul Rege al României, după ce de la 10 mai 1866 fusese Domnitorul Principatelor. În total, Carol I-ul a domnit 48 de ani, fiind în acest fel cel mai longeviv șef de stat al României.

Instaurarea Monarhiei și începutul dinanstiei întemeiate de Carol I-ul, a însemnat pentru România debutul celei mai mărețe perioade din istoria sa. Într-o perioadă istoricește scurtă, regii României au transformat țara noastră din cele două principate obscure dintre Balcani și Carpați, ce făcuseră Unirea forțând mâna puterilor occidentale, într-o țară mare, cu evidentă însemnătate europeană.

Fără îndoială, Independența cucerită în 1877, Unirea cea Mare din 1918 și Constituția din 1923, rămân printre cele mai importante evenimente ale istoriei României moderne. Ele au fost posibile pentru că în acele vremuri, în fruntea țării s-au găsit buni români ce au pus interesele țării lor mai presus de orice alte interese. Lor, Regilor României le datorăm țara noastră !

Iată de ce astăzi, toți românii ar trebui să se gândească cu recunoștiință la Regii României și la faptele lor în slujba țării. Măcar astăzi, toți românii ar trebui să fie monarhiști !

Nu pot încheia fără a observa că cele două mari perioade din Istoria României nu diferă doar prin forma de organizare a statului, respectiv cei 81 de ani de monarhie și 65 de ani de republică. Mai este ceva: perioada inaugurată de Regele Carol I-ul a reprezentat pentru noul stat o perioadă de creștere pe toate planurile: economie, infrastructură, administrație, știință, cultură, etc. Dimpotrivă, perioada inaugurată de comuniști în 1947 și continuată de copiii lor în ale ideologiei Iliescu și Băsescu, este o perioadă de stagnare și regres.

Reclame