Motto: „…răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști, deputatul USL Mariana Câmpeanu a spus că la nivel central, Craiova este privită ca un oraș al interlopilor.”

Nu știu la ce s-o fi gândit doamna Câmpeanu făcând această afirmație și nici de ce a simțit nevoia să jignească în acest fel craiovenii, mai ales în Săptămâna Mare.

Și pentru că – cel puțin deocamdată – nu s-a găsit altcineva să contrazică această idee exprimată la sediul PSD Dolj, până una-alta, am să o fac eu.

*   *   *

Așadar, dragă doamnă Câmpeanu, Craiova nu este un oraș al interlopilor și nu înțeleg de ce, de acolo „de la centru”, priviți orașul meu în acest fel !

M-ar bucura dacă ați fi de acord că în Craiova situația nu este fundamental diferită de toate celelalte orașe în care oameni certați cu legea își fac de cap. Dacă urmăriți știrile – și nu mă îndoiesc că o faceți ! – știți că nu există zi în care să nu aflăm despre încălcări violente ale legii și nu există oraș în care mafioții să nu-și facă de cap. Exemple despre trafic de droguri la Timișoara, atacuri armate la Cluj, crime la Giurgiu, bătăi în stradă la Târgoviște, împușcături în stradă la Brăila, mafia cerealelor de la Constanța, sau despre tâlhării ce se petrec în miezul fiecărei zile și în mijlocul oricărui oraș, au devenit o parte din viața noastră și cred că și din viața dvs.

Iată de ce, v-aș ruga să vă reconsiderați atitudinea și să constatați că nu doar Craiova este un oraș al interlopilor ci aproape întreaga țară. De fapt, România a ajuns o țară la cheremul clanurilor mafiote ce acționează aproape nestingherite. Observăm cu toții cum statul este incapabil să se opună acestora, mulțumindu-se doar să le constate existența. Mai mult, în nenumărate cazuri, statul ajunge chiar să servească interesele acestei mafii, după cum știți ! Dacă doriți să schimbați această situație, trebuie să începeți prin a pune un diagnostic corect, să nu mai priviți cu ochelari de cal spre orașul nostru și să observați că acest tip de probleme există în toată țara.

Pe de altă parte, dacă doriți să asociați orașul nostru cu ceva anume, îmi permit să vă dau o sugestie: aici, la Craiova, se desfășoară Festivalul Shakespeare, unul dintre cele mai importante festivaluri de gen din lume, ajuns în acest an la cea de a VIII-a ediție, apreciat astfel de nenumărați specialiști și considerat de mulți craioveni drept o adevărată marcă a orașului.

Din acest motiv, data viitoare când veți vorbi despre Craiova, vă rog să adăugați câteva cuvinte despre acest festivalul și mai ales despre efortul extraordinar al unor oameni ce se încăpățânează – împotriva tuturor tendințelor și învingând multe obstacole – să facă din Cetatea Băniei un centru de cultură.

P.S. Din nefericire, „Craiova interlopilor” nu este singura gafă făcută la întâlnirea cu presa ! Printre altele, ați apreciat cu aceeași ocazie că „poporul român a supraviețuit prin credință, căci în momentele cruciale a știut să-și aleagă conducătorii”.

Îmi este teamă ce trebuie să vă contrazic din nou !

Poporul român nu a prea știut să-și aleagă conducătorii, nici în momentele cruciale, nici în altele. Ca să înțelegem asta, e suficient să ne uităm la Ion Iliescu ales de trei ori și la Traian Băsescu, ales la rândul său de alte două ori. Nu mai vorbim despre răposatul Ceaușescu ce ar fi ales cu entuziasm, dacă ar mai trăi.

Iar ca să duc ideea până la capăt, voi mai adăuga că singura perioadă ferice din istoria României începe după ce Ion C. Brătianu reușește să-l aducă pe Carol I pe Tronul României. Fără alegeri.