Acu’ vreo săptămână, Radu Mazăre făcu o nouă declaraţie şocantă. Dacă vă amintiţi, pomenea dânsul despre turiştii de week-end în Mamaia, pe care i-ar dori să fie mai ales bărbaţi ce vin cu amantele pe litoral. Dacă nu vă amintiți, click aici să vedeți despre ce-i vorba. În fine, cică această categorie ar cheltui mai mult decât altele, iar încasările la bugetul local ar creşte. Nu înţeleg prea bine cum ajută bugetul Municipiului Constanţa o astfel de îndeletnicire şi nici de ce bărbaţii însoţiţi de amante ar cheltui mai mult decât bărbaţii însoţiţi de neveste şi copii, dar presupun că dl. primar a evaluat îndelung subiectul înainte de a ajunge la concluzia prezentată şi susţinută cu atâta aplomb.

Totuşi, dincolo de evaluări, comunicarea concluziei sale mi s-a părut deranjantă şi agresivă. La fel de neplăcut a fost şi faptul că declaraţia primarului s-a mediatizat excesiv, transformându-se într-o adevărată invitaţie pe care autorităţile din Constanţa o fac ţării întregi şi nu doar bărbaţilor cu amante pentru petreceri deochiate de sfârşit de săptămână prin cluburile şi hotelurile de pe litoral.

Am înghiţit în sec şi m-am gândit că profilul moral al turistului pe litoralul românesc oricum nu mai contează prea tare. În ultimul deceniu, turiştii familişti din România s-au obişnuit să meargă mai degrabă în Grecia şi Bulgaria unde nu doar preţurile sunt mai normale ci şi ambianţa generală este lipsită de cocălari dispuşi să spargă banii prin cluburi şi casinouri, sau de piţipoance dubioase în neostenită căutare de amanţi generoşi.

Pe de altă parte, ştim bine că dl. Mazăre se bucură de susţinerea cvasiunanimă a constănţenilor, după cum s-a văzut de fiecare dată când mandatul de primar se pune la bătaie conform legii electorale. Aşa că mi-am propus să uit subiectul, chiar dacă în acest fel am mai adăugat încă un motiv la hotărârea mai veche de a nu mai petrece vacanţe pe litoralul românesc.

Numai că, deşi eu vreau să uit, realitatea nu mă lasă: invitat într-o emisiune găzduită chiar de postul public de televiziune, Arhiepiscopul Constanţei, ÎPS Teodosie nu se sfiește să-l laude pe domnul primar şi îndeletnicirile sale … Fără să clipească, înalta faţă bisericească l-a preamărit mereu pe Mazăre, despre care la un moment dat, a spus:

„Domnul Mazăre nu este ceea ce vedeţi. Rar am întâlnit un om cu atâtea sentimente profunde şi cu vorbe responsabile.”

Desigur, de aici încolo pot să mă mint şi să-mi zic că Sfinţia-Sa nu nu a cunoscut chiar toate „vorbele responsabile” rostite în timp de dl. Mazăre. Sau poate că îndemnurile adresate de primar bărbaţilor să-şi aducă amantele la Constanţa au scăpat neobservate. Sau – posibil și asta ! – responsabilul cu revista presei de la Patriarhie a omis cu bună ștință sau din greșeală, ştirea respectivă.

Dar dacă nu vreau să mă mint ? Și înainte de 1989 Biserica Ortodoxă obișnuia să-i aducă omagii lui Ceaușescu, dar pe atunci ne mințeam că partidul obligă ierarhii la astfel de manifestări. Acum nu-i mai obligă nimeni. Se vede că o fac din convingere. Oricum, pentru succesul emisiunii, mă bucur că au avut parte de cer senin. Altfel, nu mă îndoiesc că măcar o parte din cei din platou ar fi sfârșit trăsniți.

P.S. Emisiunea la care făc referire se numește „Ne vedem la TVR” și are ca realizator pe Marina Almășan, care își caracterizează propria emisiune a fi … „de divertisment educativ” ! Divertisment poate că da, dar componenta educativă nu am văzut-o. Dar cine știe, probabil că nu mai avem mult până când erotic-show-ul lui Dan Capatos ne va fi prezentat ca emisiune științifică.

Sursa foto: captură de ecran de pe site-ul TVR.