Astăzi se va discuta în Parlament despre celebra iniţiativă a Băsescului: parlament unicameral, alcătuit din 300 de membri.
Se cuvine să observăm că nu avem de a face cu o singură temă ci cu două, deoarece numărul de parlamentari poate fi reglementat prin lege, în timp ce numărul de camere poate fi decis doar prin constituţie.
Prima chestiune este decisă de Legea pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului României, care precizează la art. 7 că norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 de locuitori, iar pentru Senat este de un senator la 160.000 de locuitori. Aplicând aceste reguli la populaţia României, aşa cum este definită de INS, rezultă numărul de locuri ce vor fi supuse procesului electoral. Prin urmare, dacă se doreşte ca numărul de parlamentari să fie diferit de cel actual, trebuie modificată prin lege norma de reprezentare.
Pe cât de simplă este rezolvarea numărului de parlamentari, pe atât de complicată este cea de a doua dorinţă a Băsescului, respectiv parlamentul unicameral. Şi asta deoarece Parlamentul României este definit de Constituţie a fi alcătuit din Camera Deputaţilor şi din Senat. Mai mult, un capitol întreg reglementează activitatea Parlamentului: alegerea membrilor săi, conform Legii Electorale, regulamente, bugete, birouri permanente, etc. Sigur, nimic nu este imposibil, deci şi modificarea Constituţiei în sensul desfiinţării Senatului este posibilă.
Întrebarea care se pune (şi la care nu am primit un răspuns !) este de ce ? De ce trebuie desfiinţat Senatul ?
Dacă în primul caz există unele explicaţii bazate pe reducerea cheltuielilor, în al doilea caz nimeni nu explică nimic, sau le bagă în aceaşi găleată, susţinând că este bine să desfiinţăm Senatul ca să reducem cheltuielile. Păi cheltuielile le reducem reducând numărul de parlamentari şi gata !
Ducând raţionamentul mai departe, cred că este nevoie ca la referendumul ce va avea loc să existe două întrebări, nu una !
Prima întrebare trebuie să dea răspunsul în ce priveşte numărul de parlamentari ai României. Să fie trei sute sau mai mulţi ? Rezultatul referendumului ar trebui conducă la modificarea normei de reprezentare din Legea electorală.
A doua întrebare trebuie să dea răspunsul la construcţia instituţiilor din România, iar Senatul (ca şi Camera Deputaţilor) este una dintre instituţiile fundamentale ale democraţiei. Deci trebuie păstrată.
Eu as mai adauga o intrebare : „Chiar credeti ca suntem peste 18 milioane de persoane cu drept de vot?” 🙂
Eu as fi de acord cu orice referendum in care sa stim cu precizie cati suntem asteptati cu stapilele in mana. Pe mine o sa ma cam astepte de datile astea …
ApreciazăApreciază
Păi așteptăm rezultatele recensământului. Cică vor veni luna viitoare.
ApreciazăApreciază