Instituția în cauză, anunță prin vocea președintelui Bogdan Chirițoiu că preluarea a peste jumătate din CFR Marfă de către Grupul Feroviar Român este o operațiune nelegală în lipsa unui aviz din partea Consiliului Concurenței. Mai mult, lămurirea acestei chestiuni poate dura câteva luni de zile ! Cel puțin deocamdată nici măcar nu este clar dacă investigația pe acest caz se va face de la București sau de la Bruxelles.
Cel puțin aparent, poziționarea Consiliului Concurenței pare logică: după finalizarea tranzacției, cumpărătorul va deține o poziție dominantă în piață, deoarece poziției nr. II pe care oricum o deține, va adăuga controlul companiei nr. I. Restul de competitori, de la nr. III la plus infinit vor deveni cantitate neglijabilă. În plus, între cele două companii (GFR și CFR-Marfă) nici nu va mai exista concurență, fiind absurd să credem că GFR va mai intra în vreo competiție – de orice natură – cu o companie în care este acționar majoritar.
Dar toate acestea se știau, chiar din timpul pregătirilor ce preced desfășurarea licitației. De ce Consiliul Concurenței a reacționat atât de târziu ? De ce Ministerul Transporturilor nu și-a luat măsurile de siguranță ? Să nu uităm că în precedentele tentative de privatizare la care a fost supusă compania CFR Marfă, avizul Consiliului Concurenței era obligatoriu.
Cu tot respectul pentru efortul făcut de Ministerul Transporturilor, pentru mine rămâne de neînțeles cum de s-a ajuns din nou într-o situație penibilă, mai ales că în câteva zile este prevăzută o nouă întâlnire cu delegația FMI.
Vanzarea CFR-ului a fost o facatura din capul locului. Bine ca s-a gasit cineva care sa puna piciorul in prag.
ApreciazăApreciază
Acum spuneți drept, domnule Buzatu: parcă vă și place nițel chestia asta, nu-i așa ?
ApreciazăApreciază
Drept îți spun, nene Stanpatitu: nu-mi place deloc chestia asta. Nu-i bună pentru nimeni, nici pentru guvern, nici pentru minister. Și nici pentru țară, dacă asta mai contează pentru cineva …
ApreciazăApreciază
Nu mai conteaza!
ApreciazăApreciază