007

În PSD, există o doamnă deputat ce se numește Natalia Intotero. Reprezintă un colegiu din județul Hunedoara și alături de alți domni și tovarăși (precizați în finalul postării mele), sunt câștigătorii fără drept de apel în alegerile parlamentare din 2012: șase deputați USL din totalul de opt și trei senatori USL din totalul de patru. Adică 75 % – șaptezeci și cinci la sută !

Desigur, o astfel de poziție obligă la acțiuni concrete, mai ales că județul Hunedoara este unul dintre polii sărăciei din țară prezentând șomaj, lipsa investițiilor, etc.

Și totuși, în locul unor preocupări parlamentare firești care ar trebui să decurgă din realitatea economică și socială ce se manifestă în colegiul hunedorean, domna deputată preferă să facă declarații politice. Bun, nu-i nimic rău în asta, în definitiv, un politician trebuie să facă și declarații politice.

Problema este că ultima declarație politică gândită (hm !) de doamna deputat, nu este în regulă. Dimpotrivă, este un atac fără seamăn la adresa Regelui Mihai. Din nefericire, termenii folosiți în declarația politică ca și argumentele utilizate, sunt o dovadă clară de rea-intenție.

Câteva exemple:

Spune doamna Intotero: Deşi ţara noastră este, de multă vreme, o republică, iarăşi se observă o revigorare a anacronicului curent monarhist.” Să-i răspundem că țara noastră este o republică, întradevăr. Dar asta s-a întâmplat într-un accident al istoriei și a fost voința unei puteri străine, impusă României prin forță. Cât privește „revigorarea”, mă bucur că până și dumneaei vede asta. Nu discut aici despre așa zisul „anacronism”, din respect pentru organizarea de stat în nenumărate țări europene sau de pretutindeni.

Mai departe, un nou panseu: „pe un preşedinte care nu-ţi convine, îl mai dai jos, că-i expiră mandatul, pe un rege care nu-ţi convine, îl ai în spate cât timp trăieşte!” Hmmm … I-aș aduce aminte doamnei deputată că pe președintele Ceaușescu l-am dat jos cu greu, plătind cu vieți omenești. Și asta după ce comunismul lui a chinuit o țară întreagă, din 1948 până după 1990 … Nici cu Președintele Ion Iliescu nu a fost ușor, căci domnia sa a îndeplinit trei mandate chiar dacă prin Constituție avea dreptul la doar două. Despre Băsescu nu mai zic nimic, că am obosit și oricum nu folosește, după cum s-a tot văzut.

Nu voi continua cu comentariile deoarece textul declarației politice îmi face silă și îmi aduce aminte de limbajul de lemn folosit de gazetele pro-comuniste în perioada imediat următore Revoluției Române. Cine suportă o lectură atât de grețoasă poate să o facă urmând legăturile propuse.

Credeam (și încă mai cred) că PSD a făcut pași spre un comportament european și că odată cu lăsarea la vatră a foștilor activiști comuniști, a renunțat la astfel de poziții, măcar din respect pentru istoria patriei, dacă pentru partenerii politici nu mai este posibil.

Sper că la nivelul conducerii PSD se va găsi cineva să tempereze tendințele deputatei PSD. Și poate că vor reuși să o determine să-și ceară scuze. Un elementar bun simț ar impune asta, mai ales că dezbaterea politică are nevoie de calitate, acum mai mult decât oricând în România post Ceaușescu.

Un argument în acest sens poate fi excepționala prezență a MS Regele Mihai din 25 octombrie 2011, în Parlamentul României, adică tocmai instituția la care lucrează cu contract de muncă pe perioadă determinată și doamna deputată. Dacă dânsa îmi citește blogul, îi propun să citească o cronică aici. Dacă nu, este bine să știe că toți (dar absolut toți !)parlamentarii României au aplaudat și aclamat, minute în șir, discursul Majestății Sale.

În final, vă redau lista parlamentarilor din județul Hunedoara. Poate că printre prietenii mei se vor găsi prieteni ai acestora. Hai să apelăm la ei și poate că în acest fel vom reuși să obținem o schimbare de atitudine:

  • Deputați: Nistor Laurențiu (PSD), Resmeriță Cornel-Cristian (PSD), Rușanu Dan (PNL), Țîmpău Radu Bogdan (PNL), Hărău Carmen (PNL), Monica Iacob-Ridzi (PPDD), Mircia Muntean (PDL). Desigur, celor citați li se alătură și dna. Natalia Intotero.
  • Senatori: Nicula Vasile (PSD), Păran Dorin (PNL), Câmpeanu Mariana (PNL), Voichițoiu Haralambie (PPDD)

Pentru cine dorește să citească declarația politică în întregime, click aici.

P.S. Fotografia ce ilustrează acest articol (făcută de mine însumi, de la balconul sălii de plen) este o dovadă a respectului pe care toți parlamentarii României au înțeles să-l exprime față de MS Regele Mihai după discursul Său din 25 octombrie 2011.