2013 07 01 BB

Pe Facebook, cineva pune o întrebare, ce-i drept retorică:

De ce ți-ai face un club de fițe și nu ai face 10 biblioteci în 10 sate din România ?

Întrebarea este atât de interesantă, încât nu reușesc să mă stăpânesc în a încerca un răspuns. Evident, privesc din poziția omului de afaceri, gata să investească, dar nehotărât în care dintre cele două activități este mai profitabilă investiția.

Știu că mulți se vor repezi să mă hulească, reproșându-mi faptul că umblu după profit. Ca să lămurim cum stau lucrurile, trebuie să precizăm că oricare dintre cele două acțiuni, atât amenajarea unui club cât şi amenajarea unei biblioteci presupune cheltuieli însemnate, iar obiectivul unei societăți comerciale este de a scoate profit și nu de a face acțiuni caritabile.

Dar iată cel puțin un motiv: în cluburi se înghesuie lumea, pe când în biblioteci suflă vântul.

În consecință, celor ce vin în cluburi pot să le vinzi diverse băuturi, țigări, cafele, etc. Mai mult, clienții de cluburi se dau mari unii în fața altora cu mașinile pe care le dețin, cu hainele pe care le îmbracă, cu băuturile pe care le consumă. Din acest motiv le poți vinde șampanie scumpă iar ei adoră să se laude cu cât au plătit pe ea. De multe ori, un astfel de client ajunge să plătească o consumație egală cu valoarea unei gospodării de la țară.

În schimb, la biblioteca din sat, presupunând că există clienți, aceștia vor consuma apă minerală, ceaiuri și cafele. Iar dacă proprietarul bibliotecii va fi norocos, o să le dea clienților și acces la internet. E greu de acceptat, dar în biblioteci lipsesc clienții de fițe. Lucru absolut normal, pentru că această categorie nu ar avea ce să cumpere de acolo, nici servicii, nici cărți. Și nici nu ar avea cum să impresioneze alți clienți.

Vă închipuiți vreun individ sărind din bemveu direct la la ghișeu ? Sau cerând răstit o carte mai groasă (sau mai lungă, sau mai lată) decât a ăluia de citește colo, în sala de lectură ? Sau sborșindu-se la bibliotecar: „dă bă o carte cu mai multe litere și cuvinte de-alea de se fac propoziții, da’ fără poze că n-am ochelarii la mine …” ? Nu ??? Nici eu !

Așadar, sfârșitul zilei îl va găsi pe proprietarul de club numărând banii și muncind la pregătirea zilei următoare, în timp ce proprietarul de bibliotecă va privi tâmp spre ușa principală pe care nu intră nimeni.

Iată de ce, orice individ dornic să investească o sumă consistentă și ar avea de ales între club și bibilotecă, ar investi în club, fără îndoială.

 

Reclame