2013 08 Romania lui Mihai Viteazul

Fiind o zi călduroasă, ziua de 9 august a trecut pentru români ca orice altă zi de caniculă. Privind la TV, au aflat care mai sunt temperaturile și în alte orașe din țară și tot la TV au asistat cuminți la văicăreala națională despre salarii și corupție.

Pentru unguri, lucrurile au stat un pic diferit. Cu toată căldura, au găsit resursele necesare (inclusiv cele financiare) și au organizat un soi de tabără de vară la Joseni – Harghita pentru a dezbate câteva teme dragi lor: autonomia și autoguvernarea Transilvaniei. Sau chiar un protectorat, de ce nu ? – că doar oricum nu reacționează nimeni …

În tot acest timp, ignorând atât căldura cât și ungurii, Băsescu se plimbă pe litoral, face poze cu poporul și mai trage cu fentă în Mazăre: cică-i frumos la Mamaia, dar este și multă mizerie.

Prin urmare, dacă tot s-a uitat, o să consemnez eu: ieri s-au împlinit 412 ani de la uciderea lui Mihai Viteazul de către generalul Basta, la ordinul Împăratului Rudolf al II-lea. Fără îndoială, evenimentul de atunci a produs multă bucurie ungurilor  care au reușit în acest fel să-și recapete dominația asupra Transilvaniei și să-l readucă pe tron pe Sigismund Bathory.

Așa că dacă tot v-am adus aminte de Mihai Viteazul, o să mai adaug ceva: eu cred că organizarea taberei de vară ungurești nu s-a petrecut întâmplător pe 9 august, ci dimpotrivă: ungurimea strânsă acolo a sărbătorit uciderea Voievodului Mihai și destrămarea primei Românii Mari.

Da, ziua de 9 august 1601 ar trebui să fie o zi de doliu pentru români, atât pentru că l-am pierdut pe Voievodul Mihai Viteazul ci și pentru că România Mare a trebuit să mai aștepte încă trei-sute-și-ceva de ani, până în 1918, pentru a se re-constitui.

 

Anunțuri