2013 09 02 Caine rau

Așadar, încă un om (un pui de om, ca să fim exacți) a fost ucis de un câine, în capitala țării, București. Toată lumea s-a pornit pe comentarii, de parcă este prima dată când se întâmplă așa ceva.

Teribilă uitare de minte, pentru că nu este singurul om ucis de câini în București. Vă aduc aminte de un japonez ucis de prin 2006 sau de femeia ucisă în curtea unei instituții a statului (ADP – sector 5) în 2011. Din nefericire, acestea nu sunt cazuri izolate. Am văzut un raport din din 2010, când doar în București s-au consemnat 13.000 de atacuri dintre care 2.500 având ca victime copii.

Nici azi lucrurile nu stau mai bine, chiar dacă au mai trecut câțiva ani. Situația cu care ne confruntăm, este rezultatul direct al indolenței și nepăsării autorităților, ambele cronice. Cu fiecare astfel de eveniment nefericit, vedem reprezentanții instituțiilor într-un nesfârșit spectacol televizat. Cu toții își iau angajamente și fac promisiuni de zici că-i campanie electorală. Dar subiectul se consumă repede, înecat sub altele, mult mai vizibile mediatic: o nuntă de țigani, un incendiu de barăci năpădite de gunoaie, o trimitere în judecată pentru vreun fost sau actual ministru. Problema câinilor fără stăpân rămâne și devine cu fiecare zi mai complicată și mai greu de rezolvat …

Îmi vin în minte imagini dintr-un documentar prezentat pe Animal Planet, despre maimuțe care invadează așezările omenești prin India. Am văzut cum uneori, animalele devin agresive, de obicei din cauza disputelor pentru hrană sau teritoriu. Trăind la oraș, maimuțele devin mai umane și inevitabil, intră în competiție cu oamenii. La rândul lor, oamenii fiind înconjurați de animale, își pierd încetul-cu-încetul poleiala de civilizație pe care au acumulat-o. La fel ca relația dintre oameni și maimuțe din India, se consumă și relația dintre oameni și câini, în București. Cele două specii sunt din ce în ce mai aproape, iar dacă acest proces va continua, evoluția va consemna fuziunea speciilor. Nu mă îndoiesc că într-un viitor nu prea îndepăratat, instituțiile statului care astăzi nu au reacții, peste câteva sute de ani vor aproba căsătoriile mixte, între oameni și animale.

Dacă ne gândim bine, câinele este într-un fel creația omului, pentru că omul a îmblânzit lupul și l-a transformat într-un partener: întâi pentru muncă, mai târziu pentru agrement, fie că vorbim despre vânătoare sau despre funcția socială de necontestat a câinelui.

Ca oameni, ne-a plăcut și ne-a convenit să influențăm și să adaptăm o specie în folosul propriu, dar nu ne place să ne asumăm și responsabilitățile ce decurg de aici. Pentru că doar oamenii pot rezolva în mod organizat problemele cu care se confruntă și în acest scop au creat instituțiile. Din nefericire, în obișnuita năclăială românească, instituțiile nu rezolvă nimic, deși acesta este rolul lor. În schimb, aceleași instituții pasează subiectul de la una la alta, încercând să scape de responsabilități. În plus, probabil pentru ca să înțelegem cât de rea este proprietatea privată, fluxurile de știri reiau ideea promovată de Primăria Sectorului 2, respectiv că fapta s-au petrecut pe un teren proprietate privată !