2013 09 03 Varujan Videanu

Ziua de azi a mai adus în prim-plan un ministru în exercițiu și un fost ministru al economiei. Primul este Varujan Vosganian iar al doilea este Adriean Videanu. Legat de acesta din urmă, cred că este bine să salutăm prezența unui membru marcant al Partidului Democrat printre cei convocați la „Echipa mare”. În acest fel, așa-zisa luptă „anti-corupție” capătă parfum de credibilitate.

Revenind la cei doi, astăzi am văzut cum au căpătat o vizibilitate suplimentară după ce DIICOT a cerut începerea urmăririi penale pentru „subminarea economiei naționale”. De fapt, este vorba despre o presupusă vânzare preferențială de gaze naturale, dinspre o firmă a statului (Romgaz), către o firmă privată (Interagro).

Las la o parte considerațiile de detaliu pe această temă, deși felul în care statul ajută companii private este un subiect mai mult decât generos. Vreau doar să observ că imediat după aununț, s-au găsit destui care să susțină că „subminarea economiei naționale” nu mai figurează în Codul Penal și că este o formulare prin care erau înfierați sabotorii în perioada de dinainte de 1989.

Atenție, nu-i așa !

Subminarea economiei naționale este o infracțiune încă prevăzută de Codul Penal al României, care la art. 165 CP, spune astfel:

Fapta de a folosi o unitate din cele la care se referă art. 145, ori de a împiedica activitatea normală a acesteia, dacă fapta este de natură să submineze economia naţională, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Dacă fapta prevăzută în alineatul precedent a produs pagube importante economiei naţionale, pedeapsa este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Pentru că în textul art. 165 se face referire și la un anume art. 145, vom preciza că acesta definește termenul „public”, respectiv:

Prin termenul „public” se înţelege tot ce priveşte autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.

Prin urmare, m-ar bucura dacă această chestiune se va trata cu atenția cuvenită, mai ales că gravitatea faptei este deosebită, iar pedeapsa poate însemna detenția pe viață.