2013 09 20 Greva la Constanta

Deși a trecut aproape neobservată, o știre de săptămâna trecută merită o atenție aparte. Este vorba despre supărarea pățită de primarul municipiului Constanța, distinsul domn Mazăre, în urma comportamentului angajaților Regiei de Transport a primăriei municipiului.

Pentru cine nu cunoaște subiectul, trebuie spus că niște șoferi răi s-au găsit să facă o frumusețe de grevă taman în 16 septembrie, adică în prima zi de școală. Motivul ? Vechi de când grevele: cică să le mărească salariile. Nasol ! Mai nasol decât o grevă în prima zi de școală pot fi doar arestările, dar se pare că bunul Dumnezeu s-a abținut de această dată.

După anunțul grevei, domnu’ primar Mazăre s-a supărat rău pe greviștii cu pricina și după ce a apreciat că „și-au dat foc la butelie”, a decis să-i dea pe mâna justiției. Eu cred că șoferii-greviști au fost norocoși: dacă îndrăzneau să facă grevă acum treizeci de ani, iar Mazăre ar fi fost prim-secretar, îi împușcau pe loc, fără judecată. Așa cum stau lucrurile acum, mai pot spera la un proces echitabil …

Și totuși, nervii lui Mazăre sunt de înțeles, chiar dacă nu cred că au fost determinați de supărarea părinților ce s-au chinuit alergând cu copii de mână prin îmbulzeala orașului ca să ajungă la școală înainte de începerea festivităților. Mai veridică mi se pare cealaltă explicați, respectiv că că cerșetorii Constanței, fiind lipsiți de transportul în comun subvenționat de primărie, nu au mai ajuns la timp în intersecțiile orașului și au pierdut potul de dimineață, când românul darnic își ducea copii la școală.

În fine, nu pot să știu câte minusuri a cauzat greva șoferilor din Constanța în bugetul domnului Mazăre, și nu mă interesează nici cum evoluează mercurialul spăgilor din Constanța. Ce trebuie reținut, este că după ce a zis-o p’aia cu butelia și justiția, domnu’ Mazăre a anunțat că soluția problemei constă în … privatizarea serviciilor de transport local. Apoi, așa cum îi stă bine unui om de acțiune, a invitat toate firmele specializate din oraș  să negocieze luare în primire a traseelor de transport călători din muncipiul Constanța.

Reacția primarului merită să fie reținută, dacă nu chiar inclusă ca studiu de caz într-un eventual „Manual al Liberalului activ în Administrația Publică Locală” – asta dacă se va gândi cineva să-l scrie vreodată.

Astfel, dacă primar fiind, nu ești în stare să administrezi un serviciu public (în speță fiind transportul urban), tragi aer în piept și-l dai pe mâna privatizaților. Evident, acestora le ceri să facă tot ce nu ai fost tu în stare: profit și bune servicii. Mai mult, în buna tradiție comunisto-ciocoiască, le explici acelorlași privatizați că le faci un favor, că doar le dai de muncă …

Cu toate problemele colaterale, întâmplarea de la Constanța este un lucru bun pentru că demonstrază cum o simplă grevă te învață avantajele liberalismului mult mai rapid decât ar face-o cursurile de la școala de vară.

Tot înainte, dragi capitaliști ! Tot înainte !