2013 10 CM

Să recapitulăm:

Claudiu Manda (pentru cine nu știe: deputat de Dolj dar și președintele organizației județene a PSD) declara ceva mai devreme, cu multă emfază: „Crin Antonescu face jocul lui Traian Băsescu care dorește sa rupă USL”.   

Măi să fie, ce l-a mai prins grija !

De ce nu o fi reacționat domnu’ Manda și la declarațiile lui Ilie Sârbu (făcute acum trei zile !) care anunțau drept iminentă ruperea USL-ului, deoarece „nu ar mai exista soluții de compromis între PNL și PSD” ? Cu această declarație, Ilie Sârbu nu face jocul lui Traian Băsescu „care dorește să rupă USL” ?

Că Traian Băsescu vrea să rupă USL, este foarte clar. De altfel, asistăm la un efort susținut în acest sens și nu mă îndoiesc că mulți dintre cei care fac acum declarații se află în slujba.

În ce privește declarațiile lui Crin, supărarea pesediștilor mi se pare de neînțeles. Să fim sinceri, Ponta chiar a greșit prin afirmațiile sale, iar Crin nu a făcut altceva decât să aducă o cuvenită corecție, fără brutalitate, ca într-o familie. Să nu uităm că și Ion Iliescu a declarat că premierul a făcut o imprudență pronunțându-se în cazul procurorului Pripici.

Pe de altă parte, observ cum se trece cu o nepermisă ușurință peste mesajul lui Crin Antonescu. Din acest motiv, voi sublinia că tema centrală a declarațiilor sale de azi nu a fost alimentarea unor discuții nevertebrate despre ruperea USL, ci independența justiției. Ideea unui pact național pentru independența justiției, care să fie elaborat (și ulterior respectat) de toate forțele politice din țară este excelentă și trebuie salutată.

Îmi pare rău că un subiect atât de important este tăvălit cu inexplicabilă voioșie prin nămolul bârfelor și frustrărilor. Probabil se uită faptul că USL este doar la jumătatea drumului și că Băsescu încă mai poate face mult rău României și românilor.