2014 01 Intrebare fara raspuns

O știre din iulie 2006, citând Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, anunța că Securitatea comunistă avea printre colaboratorii săi nu doar adulți ci și copii ! De atunci au trecut aproape 8 (opt !) ani și se pare că – excepție făcând câteva articole scrise atunci, probabil sub imperiul emoțiilor momentului – nu au existat și alte efecte.

Și totuși, faptul că fosta Securitate se folosea de copii pentru a obține informații, ar fi trebuit să nu ne lase indiferenți – măcar nu pe toți.

De la ieșirea din scenă a odioasei instituții, au trecut 24 de ani și fără să ne dăm prea bine seama, am ajuns în 2014. Copiii de atunci aveau între 10 și 18 ani, deci acum ar trebui să se găsească în intervalul cuprins între 34 și 42 de ani. Adică oameni în floarea vârstei și totodată în deplină efervescență creatoare.

Nu mă îndoiesc că o parte dintre ei au încercat să uite și să se îndepărteze de statutul de colaborator al Securității. De altfel, este greu să învinuim acum un copil de zece- doisprezece ani pentru că a acceptat să colaboreze cu niște oameni mari.

Este la fel de adevărat că o altă parte a foștilor copii a rămas „în teren” și a continuat să lucreze și să colaboreze, mulți dintre ei căpâtând-și răsplata în diferite forme.

Din curiozitate, astăzi am consultat Lista referitoare la acțiunile în constatare inițiate de CNSAS în 2012, adică o lista a foștilor lucrători sau colaboratori ai Securității, deconspirați în cursul anului. Cine o dorește, click aici.

Parcurgând lista ce numără nu mai puțin de 202 nume, am constatat cu infinită stupoare că documentul în cauză cuprinde: membri simpli sau cu funcții de conducere ai Asociației Foștilor Deținuți Politici, profesori universitari – șefi de catedră, funcționari ai autorităților statului în aparatul central sau teritorial, directori în Ministerele României, primari, consilieri locali, consilieri județeni ! Fără îndoială, acestora li se adaugă și alții, deconspirați prin activitatea CNSAS din anii trecuți, pe listele altor ani cîsindu-se judecători, oameni politici, parlamentari (inclusiv euro-parlamentari), dar și actori, jurnaliști sau sportivi !

Revenind la lista din 2012, observ că cei mai mulți lucrători și colaboratori sunt deținători cu acte în regulă al titlului de Revoluționar, sfidând și în acest fel până și sensul Revoluției din 1989. Nu mai puțin de jumătate sunt în această situație ! Altfel spus, o mostră de tupeu fără măsură, dublată de evidenta incapacitate a românului de a se împotrivi răului. Probabil că de și aici își trage seva celabra zicală „s-a întâlnit hoțul cu prostul”

Înainte de final, nu pot să nu mă întreb: oare câți dintre tinerii activi astăzi, fac parte din categoria colaboratorilor fostei Securități ?

Un răspuns nu poate fi dat fără studierea corespunzătoare a arhivelor Securității, dar sunt sigur că numărul lor este foarte mare ! Altfel, după anunțul CNSAS de acum opt ani am fi deconspirat tineri deputați, directori, secretari de stat, primari, consilieri județeni, nu doar dintre cei aflați în pragul pensiei.

În lipsă de așa ceva, ne bucurăm inutil la prăpăditul de Vișinescu, a cărui eventuală (și improbabilă) condamnare nu ar mai rezolva nimic …

Citește și: APEL CĂTRE LICHELE – o postare din iunie 2009

 

Reclame