Înregistrarea convorbirii dintre supervizorul Romatsa și operatorul ISU Cluj scoate în evidență (încă o dată) că instituțiile statului sunt mobilate cu proști. Da, da, cu proști în adevăratul sens al cuvântului, deoarece conform DEX-ului, prostul este omul fără judecată, fără minte, care pricepe greu un lucru.

Dar să revedem dialogul purtat de cele două instituții, ca să înțelegem mai bine:

Supervizor ROMATSA: Va salut de la Centrul de Dirijare al Zborurilor.

ISU Cluj: N-am uitat de dumneavoastra, dar inca nu au ajuns colegii acolo.

Supervizor ROMATSA: Dar coordonatele geografice le aveti dumneavoastra de acolo?

ISU Cluj: Am.

Supervizor ROMATSA: Mi le spuneti si mie?

ISU Cluj: Un moment. Latitudine 46,6023. Longitudine 22,9842.

Supervizor ROMATSA: Dar de unde le aveti pe acestea?

ISU Cluj: De la STS.

Prin urmare, coordonatele locului în care se găsea epava avionului prăbușit, erau nu doar cunoscute ci și cât se poate de clare, cu latitudine și longitudine. După cum aflăm mai departe, problema nu a fost că nu s-a cunoscut locul accidentului ci că acest loc era definit într-un fel de neînțeles pentru funcționarii respectivi.

Continuarea conversației este edificatoare:

Supervizor ROMATSA: Spuneti-mi, coordonatele acelea pe care le-ati transmis dumneavoastra … sunt intr-un format care noua nu ne este familiar. Nu aveti o transformare in format cu minute, secunde?

ISU Cluj: Nu.

Supervizor ROMATSA: Si nu stiti cum se transforma ?

ISU Cluj: Nu stiu. Mie de la STS mi-au dat coordonatele astea.

Clar, nu-i așa ? Coordonatele fuseseră generate în sistem zecimal, iar conversia lor în ore, minute și secunde nu putea fi făcută, deoarece băieții nu știau cum.

Transformarea din sistem zecimal în sistem hexagesimal nu este vreo problemă grea. Oricine a lucrat serios la trigonometrie în timpul liceului va ști să o facă fără să transpire prea tare. Despre geografie nu mai discutăm căci ar fi trebuit să fie cunoscută din timpul școlii generale.

Din nefericire, oamenii plătiți să se ocupe de operațiuni de salvare nu sunt și pregătiți pentru asta, și nici cred că vor fi în stare vreodată să o facă.

Cea mai bună dovadă este faptul că au fost demiși miniștri, secretari de stat, șefii de la Romatsa și ISU, dar nimeni nu vorbește despre pițifelnicii care făceau conversații fără să știe cum se găsește pe suprafața Terrei un loc definit prin latitudine și longitudine. Păcat ! Dacă nu au fost în stare să studieze trigonometria, măcar romanele lui Jules Verne să le fi citit.

Citește și: ÎMPĂRATUL AVEA O GRADINA ȘI ÎN FUND UN MĂR, o opinie din iulie 2010

Reclame