2014 02 13 Obiective electorale PNL
Nu știu cum face Buble de se aprovizionează mereu cu material documentar de prima calitate, dar uite că iarăși produce o știre. Este vorba de o listă a județelor țării în dreptul cărora sunt trecute obiectivele electorale pe care și le propune PNL. Cine vrea să consulte originalul, poate să o facă cu un click aici.

Așa cum este și normal, m-am uitat la județul meu, respectiv la Dolj. Scorul propus este de 27,68 % și ar trebui obținut aducând la vot cca. 160.000 de alegători, din care cca. 25.000 să voteze PNL. Nu știu care a fost raționamentul după care s-a ajuns la aceste cifre, dar nu mă îndoiesc că s-a urmat un algoritm cât se poate de precis. Mai mult, mi se pare că obiectivul electoral pentru PNL Dolj este cât se poate de realist și voi aduce în sprijinul acestei afirmații încă un argument.

Cu 592.000 de locuitori, județul Dolj este unul dintre cele mai mari din țară și implicit, deține un potențial electoral consistent. Rezultatele alegerilor generale din 2012, au determinat pentru USL câștigarea din primul tur, cu peste 50 %, a tututor celor 15 colegii ale județului, respectiv 10 colegii pentru Camera Deputaților și alte 5 colegii pentru Senat. Dintre acestea, 4 colegii din 10 de la Camera Deputaților și respectiv un colegiu din 5 de la senat, au revenit PNL. Asta înseamnă 5 parlamentari din totalul de 15 locuri „scoase la concurs” ! Cu regula lui „trei-simplă”, înseamnă că 33,33 % din parlamentarii județului sunt liberali.

Este adevărat că în afară de cei 15 parlamentari ce reveneau județului conform legii, s-au mai calificat în redistribuiri alți doi de la PPDD și încă trei de la PD-L, în felul acesta ajungându-se la nu mai puțin de 20 de parlamentari de Dolj. Este la fel de adevărat că în astăzi, doi dintre parlamentari sunt în închisoare: Antonie Solomon – fost senator PPDD, devenit UNPR și fost primar al Craiovei precum și Nicu Vasilescu – fost deputat PSD. Dar chiar și așa, PNL Dolj deține 27,78 % din forța politică a județului !

Prin urmare, scorul de 27,68 % pe care filiala PNL Dolj va trebui să-l obțină în alegerile pentru Parlamentul European, este cât se poate de bine argumentat și – după cum se vede – reflectă cu destulă precizie situația din teren.

Reclame