Pe vremuri, comerțul era liber. Cei care se încumetau la o astfel de activitate, cumpărau, transportau și vindeau mărfurile fără nicio îngrădire, cu excepția piraților pe mare și a haiducilor pe uscat. Din acest motiv, comerțul liber a adus oamenilor (și nu doar comercianților !) prosperitate și le-a asigurat evoluția. De fapt, știm bine: o țară este cu atât mai liberă cu cât practică un comerț mai liber.
Privind din această perspectivă, inițiativa unui parlamentar liberal (este vorba de dl. Marin Anton, deputat de Giurgiu) de a limita prin lege activitatea marilor magazine, poate fi calificată drept incompatibilă cu piața liberă și economia de piață – principii asumate prin statut de mai toate partidele politice. Mai mult, în statutul PNL este precizat foarte clar că „eliminarea barierelor administrative care împiedică libera circulație a capitalurilor, a serviciilor, a produselor și a persoanelor” este unul dintre obiectivele politice ale partidului.
Și totuși, de ce se dorește reducerea cu aproape 30 % a activităților comerciale desfășurate de supermarketuri ?
Argumentele folosite nu au niciun fel de consistență. Cică „oamenii vor merge în piețe pentru aprovizionare și astfel vor cumpăra produse românești”. Este clar, autorul legii nu a mers de mult la piață, altfel ar fi remarcat că majoritatea mărfurilor sunt importate din Turcia, Spania, Israel, Olanda, etc. Din nefericire, producția țărănească se vinde pe marginea drumurilor sau se pierde, pur și simplu. Dacă se dorește cu adevărat stimularea producției agricole în România, trebuie să umbli la cauze și nu la efecte. Scutirea de impozite a proprietății țărănești poate fi o soluție.
Un alt argument folosit este că la „supermarket se plătește cash, iar supermarketul a devenit foarte capitalizat, în detrimentul oamenilor de rând”. Spusă de un parlamentar liberal, afirmația este o gogomănie pe care nu o mai comentez. O să vă rog doar să observăm că peste tot se plătește în numerar, chiar și la piață.
Nici argumentul că „așa se petrec lucrurile și în alte țări europene” nu poate fi acceptat. Nu doar pentru că în alte țări europene funcționează alte reguli, într-o altă realitate ci pentru că dacă tot ne place atât de mult să imităm țările europene, am putea începe cu lucruri serioase.
În fine, pentru a elimina orice echivoc legat de inițiativa sa, dl. deputat mai spune că „închiderea [supermarketurilor, n.m.] în zilele de weekend este o primă etapă în aplicarea iniţiativei noastre. În etapele următoare, le vom cere marilor comercianţi să afişeze şi taxele conţinute în preţurile de achiziţie, dar şi accelerarea plăţilor către furnizori, care acum se fac la 30 de zile.
Hopa !!! Deci este vorba doar de prima etapă ! Urmează și alte etape, mai înfricoșătoare, după cum chiar dânsul precizează. Mă întreb: după cea de a termină și cu afișarea adaosurilor comerciale, ce mai urmează ? Probabil impunerea unui mercurial și într-un final glorios, naționalizarea, fir-ar ei ai dracului de capitaliști …
Dar pentru că e bine să încheiem într-o notă optimistă, îl vom cita pe dl. Sorin Mierlea, care din calitatea de Președinte al Asociației pentru Protecția Consumatorilor salută închiderea supermarketurilor două zile din pe săptămână, argumentând voios că „în locul socializării din malluri, românii ar avea mai mult timp pentru vizitarea de muzee sau de alte obiective culturale şi turistice“.
Citește și AGRICULTURĂ ÎN PRAF, o postare din august 2010.
Ideea acelui individ pe nume Marin Anton, este aberanta.
El este un producător agricol și își urmărește interesele proprii.
Nu sunt de acord cu închiderea supermarket urilor în weekend. In primul rând pentru ca lumea nu merge la supermarket doar după fructe și legume, merge la cumpărături acolo pentru ca găsește tot ce are nevoie într-un singur loc.
Voi da exemplul meu, eu de o viata lucrez în weekend, și sărbători legale, am program nonstop și nu ma plâng pentru ca știam ca asa se va întâmpla când mi-am ales meseria.
Asa mi-am crescut copii, am fost și la spectacole, muzee, excursii,concedii, și în parc cu ei.
Acum sunt mari,realizați, la casele lor, au studii superioare, cultura generala împreună vorbesc 8 limbi străine.
Credeți ca dacă se vor închide magazinele în weekend lumea va avea preocupări culturale?
Aiurea!
Fructele și legumele le cumpăr din piață, sau aprozare particulare, care se aprovizionează exclusiv de la producători locali, cărora le convine sa vândă toată marfa rapid și sa nu mai stea ei sa vândă. Adaosul comercial nu este mare, marfa este expusa în lăzi ,îmi iau pungi și cos, îmi aleg marfa singura, pot cumpăra doi cartofi ,un ardei, 3 roșii,sau ce și cât doresc, ma duc cu marfa vânzătoare, mi-o cântărește și plătesc.
De la supermarket, cumpăr doar fructele exotice. In rest când se nimerește sa fiu libera și eu și soțul sâmbătă sau duminica, mergem la supermarket, o data sau de doua ori pe luna, ca sa cumpărăm ce ne trebuie în casa dintr-un singur loc, nu sa alergam prin magazinutele de cartier, care au preturi enorme, nu au marfa variata, și nici nu eliberează bon fiscal.
Producătorii romani, câți mai exista, nu stau în piețe în weekend,eu cel putin nu am văzut decât samsari la mesele din piețe.
ApreciazăApreciază
Comertul trebuie si va fi liber intr-o tara libera,Daca de exemplu eu un cetatean simplu vreau sa vand(cu toate documentele in regula),10 kg. de cartofi, nu trebuie sa-mi spuna un BURTA VERDE,la ce ora trebuie sa-i vand.
ApreciazăApreciază
Si eu cred ca e ok sa mai lasam supermarketurile , macar in weekend ……Orice om ,chiar si cel care lucreaza ca angajat in supermarket ,are dreptul ca duminica sa fie liber . Ce zici Horatiu ….ai fi de acord sa sacrifici duminicile asa ….vreo 3 ani de-acum incolo ….si sa te duci cu copilul in parc numai lunea cand iti da „liber” angajatorul ….? Eu zic ca e momentul sa ne gandim si la noi ,nu numai la intersele politice sau economice ale lui Carrefour sau Kaufland . …Oare Schwarz tine deschis Kaufland in Germania,duminica?
ApreciazăApreciază
Aici nu-i vorba de interesele Carrefour sau Kaufland, ci de un principiu.
Dacă vrem magazinul închis duminica, trebuie să începem prin a nu mai cumpăra duminica. Și dacă toată lumea va proceda la fel, proprietarul magazinului va constata că nu este rentabil să-l țină deschis. Prin urmare, va decide el însuși să-l închidă ca să nu mai plătească salarii pentru niște oameni care nu fac nimic, ne-având clienți.
Dar până una alta, foarte multă lume merge sâmbăta și duminica la cumpărături deoarece nu are timp în cursul săptămânii.
Cred că cetățenii trebuie să aibă liberatea de a-și alege ziua în care să-și facă cumpărăturile.
ApreciazăApreciază
Domnul Sorin Mierlea zice bine despre socializare, dar ar fi bine sa mergem la muzeu sau la teatru din proprie initiativa; lucruri pe care aproape ca le-am uitat…
ApreciazăApreciază
Dl Marin Anton este o scursura si nu un domn. Eu nu inteleg cum o jigodie portocalie, care din postura de secretar de stat era agentul propagandistic al RMGC in afacerea Rosia Montana, a ajuns sa fie deputat PNL.
Pe de alta parte comertul n-a prea fost liber cu adevarat niciodata. De ce sa uitam ca Vlad Tepes si-a luat-o tocmai pentru ca in raport cu comerciantii sasi a vrut sa regleze niste lucruri ? Libertatea de a vinde si de a cumpara era bine reglementat intotdeauna si de aici se si trage seva administrativ-reglementara a occidentului. Eu stiu de o poveste de disputa care era sa degenereze in lupte locale intre Apold si Miercurea Sibiului pe subiectul targului de miercurea ce era apanajul Reusmarkt (Miercurea Sibiului). Pntru ca si aia din Apold au facut targ miercurea si vindeau to cereale si vite sau nu mai stiu ca si aici era cu un specific foarte clar, confirmat prin patente regale, disputa juridca a escaladat. Intotdeauna comertul a avut niste restrictii mai curand decat libertate. „Libertate” e acum cand sub acest pretext au fost ruinati producatorii romani. E la fel de aiurea ca in „liberalizarea” pretului la gaze care ni se impune dar nu stiu exact de ce. Ca nu le zice nimeni alora de la Teheran sa nu le mai vanda benzina populatiei lor la pret mai mic decat apa de exemplu …
ApreciazăApreciază