Ora Regelui

Consiliul Naţional al Audiovizualului este una din autoritățile nou apărute în peisajul instituțional românesc. Dacă luăm de bun ce spun dânșii, atunci CNA-ul ar trebui să asigure o piaţă a audiovizualului bazată pe libertate de exprimare, pluralism şi liberă concurenţă.

După cum știm și din alte situații, pe hârtie stăm bine, că doar avem legi, salarii și facilități cât cuprinde. Nu la fel de bine stăm cu protejarea libertății de exprimare sau a asigurării pluralismului opiniilor. Un exemplu care-mi vine în minte este situația cu care s-a confruntat Dan Puric, cu exact o lună în urmă. Dacă vă aduceți aminte, actorul afirmase într-o emisiune găzduită de B1 TV că „România este un stat mafiot condus de nişte securişti nenorociţi”, iar CNA s-a grăbit să amendeze televiziunea respectivă deoarece moderatorul … nu și-a contrazis invitatul !

Dar iată ce ce s-a întâmplat atunci nu a fost un accident ! În ziua de 4 martie 2014, CNA a decis sancţionarea TVR. De această dată, supărarea CNA are la bază emisiunea „Ora Regelui” – o emisiune de reală valoare istorică, culturală și documentară. Ora Regelui este realizată de dna. Marilena Rotaru și este urmărită cu foarte mult interes atât în țară cât și în străinătate.

Evident, în motivarea deciziilor sale, CNA acționează foarte organizat. Sancționarea TVR s-a făcut în baza unui raport intern realizat în urma unei reclamații cu privire la una din edițiile emisiunii „Ora Regelui”, mai precis cea difuzată în noiembrie 2013. Iată de ce comunicatul oficial prezintă detalii foarte interesante, la care o să facem câteva referiri și aici.

Deci:

„Consiliul a analizat şi raportul de monitorizare cu privire la emisiunea „Ora regelui”, ediţia din 16 noiembrie 2013 şi a constatat că aceasta a fost difuzată cu încălcarea prevederilor privind asigurarea informării corecte a publicului. Astfel, în debutul emisiunii prezentate de Marilena Rotaru, publicul a putut viziona evenimentele legate de ziua onomastică a Majestăţii Sale Regele Mihai, recitalul aniversar al maestrului Dan Grigore, pianist al Casei Regale, porţi deschise la Palatul Elisabeta, performanţe industriale în timpul monarhiei, societatea Astra Română, partea a II-a, marşul regal „Monarhia pentru viitor”.

Prin urmare, faptul că publicul telespectator a avut posibilitatea de a „viziona evenimentele legate de ziua onomastică a Regelui” sunt considerate de CNA o încălcare a prevederilor ce asigură informarea corectă a publicului !!!

Mai departe, raportul invocat de CNA continuă, cu același ton de securist – plângăcios:

„ … a fost difuzat un scurt material cu masa festivă organizată în cinstea M.S. Regelui Mihai la care au participat înalţi reprezentanţi ai statului român dar şi ai Republicii Moldova. În continuare a fost difuzat recitalul susţinut de maestrul Dan Grigore. Au fost difuzate imagini cu oamenii adunaţi în curtea Palatului Elisabeta care au venit să-l felicite pe M.S. Regele Mihai cu ocazia zilei onomastice. Au fost prezentate şi câteva interviuri cu participanţi la eveniment, atât politicieni cât şi oameni obişnuiţi.”

Mă întreb, care-i vina realizatorului ? Poate doar că a dat interviuri cu politicieni și oameni obișnuiți, fără să găsească și vreunul care să huiduie, nemulțumit. Dar să continuăm:

„ … a fost difuzată partea a II-a a documentarului „Societatea Astra Română, un exemplu strălucit de performanţă industrială pe timpul monarhiei şi de dezastru desăvârşit în republică”, iar apoi imagini de la Marşul regal „Monarhia pentru viitor”. S-au auzit lozincile strigate de manifestanţi şi au fost prezentate mesaje şi interviuri ale câtorva dintre participanţi.”

Hmm … Sunt sigur că dacă în loc de „performanțele industriei românești din perioada monarhiei” ar fi fost invitată să vorbească fantoma lui Silviu Brucan despre performanțele republicii din cel de-al patrulea cincinal, totul ar fi fost ireproșabil pentru CNA.

Finalul raportului ce a stat la baza deciziei CNA este uluitor. Îl reproduc aici, ca să știm cum stăm:

„În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul (TVR, n.n.) nu a asigurat informarea corectă a publicului, întrucât prezentatoarea Marilena Rotaru a susţinut o pledoarie pentru monarhie sprijinită pe o ofensivă contra formei de organizare statală actuală a republicii, fapt de natură să creeze un dezechilibru în formarea liberă a opiniilor publicului. Astfel, Consiliul consideră că exprimările prezentatoarei, precum: republica a distrus familia şi valorile culturale naţionale, republica este ilegitimă şi Republica română este o hoţie, reprezintă, fără echivoc, o defăimare la adresa formei de organizare a României.”

Ați citit care este vina dnei. Marilena Rotaru, da ? Spune clar și reiau pasajul ca să înțelegem mai bine: „a susținut o pledoarie pentru monarhie sprijinită pe o ofensivă contra formei de organizare statală actuală a republicii, fapt de natură să creeze un dezechilibru în formarea liberă a opiniilor publicului.”  Rușine CNA !

În loc de concluzii:

Înainte de orice altceva, este necesară demisia de onoare a Președintei CNA, dna. Laura Georgescu. După cazul Dan Puric, este a cea de a doua măsură îndreptată ce vizează un monarhist cunoscut și recunoscut, așa cum este dna. Marilena Rotaru. Doar în acest fel pot fi create premizele revenirii la normalitate într-una din instituțiile de maximă importanță ale audio-vizualului românesc.

Apoi, CNA are obligația de a prezenta opiniei publice raportul complet care a stat la baza deciziilor de sancționare a TVR, stenograma discuțiilor purtate în ședința respectivă și mai ales o copie după reclamația despre care CNA spune că ar fi determinat raportul urmat de decizia de sancționare.

Nu în ultimul rând, este necesară inițierea procedurilor prin care decizia CNA să fie abrogată. Nu doar pentru că este o rușine pentru România de azi ci și pentru că în numele dreptului la informare, la libertatea de exprimare, la pluralismul opiniilor cetățenilor săi, România are nevoie și pe mai departe de emisiunea „Ora Regelui”, în același format și cu același realizator: Marilena Rotaru.

Reclame