2014 03 18 USL

Oricât de ciudată ar fi politica românească, nu pot să trec cu vederea una dintre ciudățeniile cele mai mari, aflată în desfășurare chiar în aceste zile.

Dar să recapitulăm:

Cu puțin timp în urmă, Crin Antonescu și-a anunțat demisia din fruntea Senatului. Urmarea logică a fost anunțul că alianța USL și-ar fi încetat existența. Ca să dea greutate deciziei președintelui PNL, miniștrii liberali demisionează, urmați de o parte din secretarii de stat.

După demisiile de la vârf, începe și ciudățenia: exceptând unele declarații belicoase, procesul de rupere al USL îngheață și nu continuă în teritoriu, unde – dimpotrivă ! – domnește o perfectă înțelegere între PNL și PSD ce contrastează puternic cu evenimentele de la centru.

Mai mult, Victor Ponta, în calitatea de președinte PSD, dă ordine clare către organizațiile din teritoriu de a nu rupe alianțele locale, motivând că după 25 mai (ziua alegerilor pentru Parlamentul European), alianța USL va renaște „cu sau fără Antonescu” !!!

La rândul său, Crin Antonescu ripostează declarând că „adversarul nostru politic este PSD-ul” și că „bătălia pentru viitorul României nu se mai dă cu Băsescu care iese din mandat ci cu același PSD pe care l-am redescoperit”.

Și totuși, lăsând la o parte declarațiile de la centru și privind la ce se întâmplă în teritoriu, observăm că cel care are dreptate este președintele PSD: peste tot, vechile alianțe PSD – PNL continuă să funcționeze, invocând (cum altfel ?) interesele alegătorilor. Titlurile din presa locală sunt lipsite de orice echivoc: la Dolj, „PNL DOLJ a votat pentru continuarea colaborării cu PSD”. La Timiș „Liderii PSD şi PNL din Timiş nu vor ruperea USL”, iar la Cluj este mai clar decât oriunde: „PSD și PNL nu scot cuțitele la Cluj. USL s-a rupt NUMAI la București”. Desigur, și alte exemple pot fi date …

Din nefericire, chiar dacă pe termen scurt o astfel de atitudine convine tuturor, pe termen mediu cred că se va dovedi păguboasă, deoarece va da posibilitatea PDL să-și asume condiția de opoziție locală. În aceste condiții, pentru PNL va fi greu ca în următoarea confruntare electorală să prezinte candidați credibili.

Dar și mai grav, este faptul că putem consemna o foarte consistentă diferență de păreri între ce se petrece la centru și ce se petrece în teritoriu. Altfel spus, decizia categorică luată de Crin Antonescu nu este susținută de partid în totalitatea sa, iar liderii locali consideră că este mai util să rămână în combinație cu PSD-ul decât să urmeze exemplul președintelui partidului.

Prin urmare, USL contină să existe, deși copreședintele Antonescu i-a anunțat decesul. Cât de mult este implicat celălalt copreședinte, rămâne de văzut. Mai grav este că cel de al doilea, susținând continuitatea USL, se bazează pe structurile PNL din teritoriu.