2014 05 20 Adevaratul sondaj

Aseară, câțiva cetățeni cu drept de vot ne-am îndeletnicit cu o bere. Întrucât eram fix doisprezece inși, am dat o tură de masă și am aflat intențiile de vot ale fiecăruia. Ce-i drept, în momentul în care am început acțiunea, unul s-a ridicat de la masă și a plecat grăbit, chiar fără să mai plătească. L-am lăsat în pace și l-am băgat la categoria „Nu votez”.

În acest fel, a rezultat singurul sondaj corect de care am eu știință. Sunt de acord că în jurul mesei nu era un eșantion reprezentativ dar măcar garantez pentru acuratețea calculelor și mai ales pentru veridicitatea cifrelor pe care le voi prezenta.

Dar iată cum stau lucrurile:

PNL este pe primul loc, cu 3 votanți din 11, deci 27,3 %. În final va avea 27,5 % deoarece pentru a închide 100 % mai rămân cca. 0,2 %. Asupra acestora am decis eu însumi, deoarece eu am avut ideea și tot eu am făcut calculele utilizând un dispozitiv oferit cu generozitate de chelneriță. Menționez că toți cei prezenți au fost de acord.

Alianța PSD+UNPR+PC are tot 3 votanți, dar unul dintre ei ne-a mărturisit după consemnarea rezultatelor că va vota în acest fel deoarece s-a cunoscut cu Olguța când era mic. Așadar este un fel de 27,3 % dar mai puțin. Din acest motiv alianța condusă de primul ministru capătă locul II.

Având un singur votant la masa noastră, locul trei va fi ocupat de PD-L. După ce a aflat că asta înseamnă doar 9,1 %, s-a jurat că lucrurile nu vor rămâne așa, urmând ca la următoarea ședință de bere să vină împreună cu un vecin despre care știe că o stimează pe Elena Udrea. Normal, asta a atras oprobiul tuturor, care au susținut – pe bună dreptate – că și ei au vecini, rude, prieteni.

Surpriza mesei a venit din partea lui Mircea Diaconu. Acesta avea nu mai puțin de doi votanți printre noi, performanță care l-ar putea propulsa în Parlamentul European nu doar ca independent ci chiar și ca partid politic. Întradevăr, 18,2 % este un scor sănătos dar cei doi ne-au explicat pe loc: unul se cunoștea cu actorul și înainte ca eu să întreb ce votează, îl convinsese și pe celălalt.

Mai departe a fost simplu: la masa noastră, categoria nehotărâților avea un om pe care l-am ginit încă de la început ce hram poartă. După ce a studiat o juma’ de oră meniul, tot nu știa dacă-și ia o apă plată sau o apă gazoasă. Deci 9,1 % și pentru indeciși.

În sfârșit, având și unul care nu votează am alocat și ăstuia încă 9,1 %.

Apoi am închis sondajul, nu înainte de a constata că dacă noi am deține puterea, ungurii nu ar intra în Parlamentul European. Ca să nu fie vreun deranj, nu ar intra nici PRM-ul, nici DD-ul.

După publicarea rezultatelor sondajului s-a încins și cuvenita dezbatere electorală, presărată cu amenințări și jurăminte. Când eram cât pe ce să-l convingem pe nehotărât să voteze ceva, orice, doar să voteze, am fost întrerupți de niște tineri aflați la masa alăturată. Ăștia ne-au amenințat că dacă vom continua discuțiile despre politică lângă masa lor, se vor simți îndreptățiți să schimbe televizorul de pe Discovery Chanel pe un canal de manele. Ne-am potolit, normal …

 

Reclame