2014 06 BT

Cu excepția băsiștilor, cam toată lumea este de acord că președintele României își termină cariera căzut în bot, cu dinții rupți. De aici înainte, oricât de mult și-ar mai dori asta și oricâte aranjamente post-mandat și-ar mai face, Băsescu nu va mai putea vorbi despre lupta anticorupție fără să provoace scârba și disprețul interlocutorilor. Un sfârșit de carieră pe cât de neplăcut, pe atât de meritat.

Cât rău face întregii Românii această întâmplare, nu putem evalua acum. În contextul furnizat în aceste zile de fratele său, imaginea lui Traian Băsescu urcat pe remorca de la Costești și dănțuind cu țigăncile va rămâne o emblemă greu de șters, indiferent cât efort vor face de aici înainte specialiștii tocmiți pentru asta. Chiar dacă prilejul oferit atunci era doar o nevinovată campanie electorală, suntem nevoiți ca acelor imagini să alăturăm și altele, ca de exemplu celebra scenă în care viitorul condamnat Bercea Mondialul oferă soției Președintelui o salbă de aur. De fapt, toate aceste imagini fac parte din același serial, doar că sunt doar că sunt episoade diferite.

2014 06 BM

Și totuși, dincolo de mizeria revărsată de interlopi în politica românească se mai impune ceva: proiectata fuziune între PNL și PD-L trebuie amânată, cel puțin până când instituțiile statului vor face lumină în complicatele legături dintre clanul mafioților și partidul domnului Vasile Blaga.

Știu, teoria băsiștilor este că PD-L nu ar mai fi partidul lui Băsescu. Eu nu cred asta, iar cea mai bună dovadă este că deopotrivă, membri de rând și membri de seamă ai PD-L continuă să fie apărătorii necondiționați și uneori decerebrați ai președintelui.

În plus, știm cu toții că așa-zisa despărțire a lui Băsescu de PD-L a intervenit după Congresul PD-L din martie 2013, adică acela în care Vasile Blaga a câștigat conducerea partidului în fața Elenei Udrea. Ori decăderea lui Bercea Mondialu’ a început după încercarea nereușită de a-și ucide un nepot, faptă comisă în 20 februarie 2011. De atunci și până acum, s-au derulat toate fazele procesului, astfel încât în mai 2014 sentința de condamnare la închisoare a rămas definitivă.

Cred că este clar pentru toată lumea că familia interlopului nu a început să caute de ieri-de azi soluții ca să-și elibereze liderul, ci imediat după arestarea acestuia în 2011. Este la fel de clar că legăturile folosite pentru a obține influențele necesare nu sunt din afara PD-L atât timp cât însăși intermediarul Marian Căpățână (reținut și el, ieri) este chiar președintele PD-L din Drăgănești-Olt (localitatea de domiciliu a condamnatului) și fost candidat în alegerile din 2012 din partea aceluiași PD-L.

Să mai adăugăm la argumente și răcnetele de ieri ale Mondialului. Vă aduceți aminte cum striga din dubă că i-a dat bani până și lui Vasile Blaga ? Dacă-i adevărat ce zice omul ăla ? Știu că de ieri încoace, mulți se întrec să demonstreze că Bercea nu-i un om credibil, deci nu se poate pune bază pe ce spune, așadar Blaga e curat ca lacrima. Așa o fi, dar până și Mircea Băsescu zicea că nu a primit nimic de la interlopi, iar în cele din urmă s-a dovedit exact contrariul !

Nu în ultimul rând, aș vrea să nu uităm că un alt demnitar PD-L și apropiat al Băsescului, respectiv Theodor Stolojan, i-a nășit un puradel personajului, deschizând drumul și oferind un exemplu ce a fost urmat mai târziu și de Mircea Băsescu

Da, toate aceste conexiuni trebuie descifrate, iar PNL are datoria de a se ține departe de puroiul Mafia țigănească – Familia Băsescu – Partidul Democrat-Liberal, cel puțin până când întraga activitate a acestora va fi cunoscută.

P.S. Aștept ca băsiștii să-i ia apărarea și lui Bercea, nu doar lui Băsescu. Așa e corect.