2014 08 Base

Recunosc, nu-mi place Băsescu. Alături de Nicolae Ceaușescu și Ion Iliescu, mi se pare că este unul dintre oamenii care au contribuit consistent la stagnarea care domină în România de azi. Dar cât rău a făcut Băsescu țării, este o chestiune de care se vor ocupa oameni mai pregătiți pentru asta.

Deocamdată, nu pot să trec cu vederea afirmația făcută ieri de încă-președintele-României care spunea, cu referire la oamenii politici ce și-au anunțat candidatura la Președinția României:

Pe unii dintre ei, îi voi dezbrăca public, sunt candidați deja anunțați care au lucruri ascunse în CV-ul lor.

Înainte de altceva, o asemenea formulare mi se pare (încă) o dovadă de lipsă de caracter. Nu doar pentru expresia abruptă și total nepotrivită unui președinte adresându-se națiunii, ci și pentru că în competiție este înscrisă și o femeie. Oricum, nu mă aștept să-l „dezbrace public” pe Klaus Iohannis, despre care a spus că-l va vota și nici pe Cristian Diaconescu, despre care știm cu toții că-l susține fără rezerve.

Mai mult decât atât, afirmația președintelui dovedește că deține informații compromițătoare despre o parte din candidați și că nu va ezita să le folosească pentru a influența disputele și dezbaterile politice care vor urma.

Analizând spusele președintelui, mă gândesc că este posibil să existe fapte reprobabile și chiar nelegale, despre care președintle a fost informat. Totuși, dacă aceste fapte există, nu este normal să aștepte campania electorală pentru  a le face cunoscute. Dimpotrivă, cred că are – ca să nu spun că avea ! – obligația de a le aduce neîntârziat la cunoștiința opiniei publice și mai ales de a informa instituțiile abilitate ale statului. Să nu uităm că oricare dintre candidații anunțați deține deja sau a deținut în trecutul imediat o funcție publică de mare însemnătate.

Pe de altă parte, președintele este dator să explice opiniei publice și cum au fost colectate informațiile cu privire la presupusele fapte, deoarece nu cred că este vorba de o compilație de articole apărute în presă ci dimpotrivă.

Prin urmare, câteva întrebări se impun: candidații la președinția României au fost supuși unei urmăriri informative ? Toți sau doar o parte dintre ei ? Dacă au fost urmăriți toți, de ce Băsescu îi va „dezbrăca public” doar pe o parte dintre ei ? Cealălaltă parte este imaculată și fără de pată ? Dacă nu toți au fost urmăriți, cum s-a stabilit și de către cine care candidat va fi urmărit și care nu va fi urmărit ? Informațiile rezultate sunt publice și pot fi folosite în cancanuri politice și electorale ?

Desigur, nu mă aștept ca Traian Băsescu (sau altcineva) să răspundă la aceste întrebări. Dar situația creată mă duce cu gândul la perioada care va urma retragerii actualului președinte de la Cotroceni. Nu mă îndoiesc că politica românească va fi multă vreme de aici înainte supusă dezvăluirilor pe care le-ar putea face Băsescu în baza informațiilor acumulate timp de 10 ani.