2014 09 Basescu la NATO

Acum două zile, summitul NATO a luat sfârșit. S-a adoptat și documentul final (stufos, în nu mai puțin de 117 puncte) apoi s-a stabilit și următoarea întâlnire: Polonia, 2016.

Așa cum se cuvine, liderii NATO au ținut conferințe de presă chiar acolo, la Newport, pentru a informa opinia publică din țările lor cu privire la cele discutate.

La fel ca ceilalți lideri, Băsescu a ținut și el o conferință de presă. Dincolo de mesajele transmise, mi-a displăcut tonul de șmecher care anunță că România a obținut de la NATO tot ce și-a propus, de parcă România nu ar face parte din asocierea militară ci venise din afară cu niște pretenții speciale sau chiar imposibil de satisfăcut.

Nu mi-a plăcut nici faptul că același Băsescu s-a făcut purtătorul unui mesaj calificat de el însuși neplăcut pentru primul-ministru, care va trebui să direcționeze suplimentar 2 % din PIB către bugetul apărării. De fapt, mesajul este neplăcut pentru orice buget și același lucru se va petrece în toate țările ce compun Pactul Nord-Atlantic. Prin diferență, în alte țări necesitatea suplimentării bugetului este privită ca o garanție pentru siguranța națională și nu ca un instrument de dispută între două instituții ale statului. De exemplu, tot la Newport, dna. Angela Merkel a anunțat mărirea bugetului apărării cu 2 % împreună cu Ministrul Apărării din Germania, dl. von der Leyen. Evident, tot împreună au răspuns la întrebările ziariștilor, de multe ori completându-se reciproc.

Gândindu-mă la situația internă, mi-am dat seama că noi nu puteam vedea președintele României și ministrul apărării stând unul lângă altul nici măcar într-o astfel de situație. Dar mi-am zis că ăsta-i omul și n-ai ce să-i mai faci, mai ales că există destui care îi aprobă acest comportament.

Și totuși, pentru președinte, reuniunea din Țara Galilor nu a luat sfârșit, dovadă fiind că evenimentul este stors în continuare, până la ultima picătură. Las la o parte mulțimea de extaziați în fața întâlnirii „istorice” dintre Obama și Traian, risipiți la comandă prin televiziuni. Dar bomboana pe colivă este încă o conferință de presă pe care încă-președintele o făcu ieri, în zi de duminică, la Cotroceni.

Ce să-l fi motivat pe om în asemenea măsură de nu stă locului nici măcar duminica ? Ce s-a mai întâmplat în ultimele două zile ? Ce nu a putut spune dl. Băsescu la Newport dar poate spune la București ? Evident, nimic ! Nu s-a mai întâmplat nimic și tot ce a trebuit spus, s-a spus deja.

Și atunci ? Răspunsul este simplu: în România este campanie electorală, iar Băsescu dorește să continue exploatarea mediatică a evenimentului. Evident, pentru un astfel de scop nu mai privește la amănunte. Nici măcar la acela că niciun alt lider prezent la summitul NATO nu a simțit nevoia celei de a doua conferință de presă de acasă ci dimpotrivă, au trecut la treabă, pentru că timpul este scurt iar situația din Ucraina se degradează.

Din nefericire pentru România, ultima ieșire a președintelui îmi scoate în evidență încă una din necalitățile sale. De această dată, mi-a dovedit că este un fanfaron.


P.S.: FANFARÓN, -OÁNĂ, fanfaroni, -oane, s. m. și f., adj. (Persoană) care face caz de calități închipuite, care se laudă cu meritele sale; lăudăros. –