2014 09 Incepe scoala

În fiecare an începerea școlii vine la aceași dată dar autoritățile sunt mereu luate pe nepregătite.

De două zile, televiziunile fac risipă de știri din care aflăm că o mulțime de școli nu au avize sanitare, nu dețin suficiente săli de clasă sau mai știu eu ce fel de probleme greu de depășit. În orice caz, problemele sunt mereu aceleași. Diferă doar cei chemați să le rezolve și nici ăștia nu diferă prea mult: sunt aceiași care nu au rezolvat problemele știute în guvernarea trecută sau acum două guvernări. De fapt, cei care arată cu degetul și strigă cel mai tare, sunt cei care nu au rezolvat problemele în guvernarea trecută și desigur, cei care nu vor rezolva problemele nici în guvernarea viitoare. Este drept că anul acesta avem și o noutate: clasa I începe fără manuale. Dar asta nu-i o situație care să dea de gândit ci doar încă un motiv pentru ca opoziția să certe puterea.

Senatorii și deputații, primarii și viceprimarii, consilierii locali și județeni, directorii de deconcentrate și prefecții, cu toții s-au dus astăzi pe la diverse școli. Au folosit prilejul pentru a face cunoscutele băi de mulțime, de fapt pentru a se sumeți în fața părinților, dând astfel de înțeles tuturor că sunt prezenți, deci interesați de viitorul copiilor și de calitatea învățământului.

Nu vreau să știu cât se cheltuie pentru ca începutul școlii să se petreacă în cele mai bune condiții. Sume imense, fără îndoială. Sume atât de mari, încât dacă tencuitul unei școli nu ar fi o sursă de hoție, ar ajunge pentru tot (sau aproape tot) ce trebuie.

În schimb, aș vrea să știu dacă copilul din fotografie o fi început astăzi școala. Maică-sa (care stă pe o băncuță din apropiere) nu cred să știe și nici nu o interesează decât în măsura în care începerea școlii este o oportunitate: s-a mărit numărul de mașini în intersecțiile Craiovei, deci numărul celor care își lasă parbrizul șters este mai mare.

P.S. Evident, prin intersecțiile Craiovei trec zilnic mii de oameni, inclusiv bugetarii enumerați mai sus iar scena din fotografie este văzută și de cei plătiți de instituția numită „Protecția Copilului”. Cu toate acestea, nu am auzit vreodată ca cineva să aibă vreo reacție legată de faptul că în Craiova europeană a anului 2014, minorii mai sunt folosiți de părinți pentru a-i pune la muncă.