Din lectura lui „1984”, știu că este grav să ții minte și interzis să aduci dovezi în favoarea unei întâmplări din trecut, dar uite că nu mă pot stăpâni !

PSD a făcut săptămâna trecută o manifestare de mare amploare pentru lansarea candidatului său la președinția României. Pentru asta, aduce 70.000 de participanți transportați în jdemii de autobuze, cu care reușesc să umple Arena Națională, nu înainte de a fi perturbat serios traficul capitalei.

2014 09 Miting Ponta in 2014

Evident, opoziția nu a lăsat evenimentul neobservat, criticând cu multă sârguință cele întâmplate și susținând – printre altele – că doar Ceaușescu mai făcea asemenea spectacole.

Așa o fi, dar în cazul acesta avem un exemplu de ipocrizie dublat de o cât se poate de voită amnezie. Nu de alta, dar nu cred să se fi uitat că jumătate din opoziția de azi, pe când era jumătate din puterea de ieri, co-organizase și co-participase la un spectacol identic, cu ocazia lansării candidaților săi pentru Parlamentul României: tot 70.000 de cetățeni prezenți, tot jdemii de autobuze, tot Arena Națională, tot ambuteiaje. Adică identic, după cum ziceam …

2014 09 Miting USL in 2012

Probabil că nu aș fi reacționat la această întâmplare și aș fi lăsat-o acolo, să dospească printre alte minciuni de campanie, dar uite că opoziția nu mă lasă și nu se lasă: vrea să se bată-n mitinguri cu puterea și cum poate face asta dacă nu organizându-și propriul miting ? Ce-i drept, mitingul propus de Blaga şi ACL, are proporții mai reduse: „numai” 50.000 de participanți, dar suficient ca să înțelegem că dorul de Ceaușescu se manifestă cu tot atâta intensitate și printre liderii așa-zisei drepte românești.

Din desfășurarea celor două mitinguri, mai înțeleg un lucru: acum, raportul de forțe între PSD și ACL este de 70.000 la 50.000, adică 1,4 la 1. Ceva mă face să cred că pe aici va fi și raportul de forțe consemnat după primul tur al alegerilor: Iohannis la cel mult 27 – 29 %, iar Ponta la cel puțin 40 – 42 %. Dar vom vedea, că până-n 2 noiembrie nu mai este mult.