??????????

Aproape în fiecare zi, trec prin fața sediului Partidului Democrat (și Liberal). Așa cum este normal pentru un sediu de partid, pe fațada clădirii tronează mai mereu un banner uriaș ce conține mesajul sezonului politic în desfășurare. Acolo a fost chipul lui Radu Berceanu pe vremea candidaturii la Consiliul Județean Dolj, a fost și chipul lui Marijean Marinescu cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European și – cum altfel ? – însuși Traian Băsescu a privit la alegătorii craiovenii în timpul celei de a doua campanie electorală, cea din 2009. De această dată, galeria de portrete s-a îmbogățit cu o nouă figură, așa cum se vede și din imaginea alăturată: Klaus Iohannis, în calitate de candidat al celei mai proaspete alianțe politice: PNL + PD – L.

Până aici, toate bune și frumoase: a început campania, oamenii au candidat, iar partidul îi face campanie electorală și în acest fel. Dar nu la fel de bune și frumoase sunt lucrurile dacă treci și prin fața sediului PNL, lucru care mi s-a întâmplat chiar azi. Este drept, în acest caz sediul nu mai este în centrul orașului ci într-un cartier numit Rovine, pe undeva pe lângă gară. După cum se vede din fotografia făcută un pic mai devreme, aici (la sediul PNL Dolj) nu a început campania electorală iar liderii locali nu s-au învrednicit – cel puțin deocamdată – să „decoreze” fațada blocului cu poza candidatului. Sediul arată ca mai degrabă ca o alimentară de cartier de pe vremea lui Ceaușescu …

Sediul PNL Dolj

Apoi mi-am adus aminte că un bun amic (fără aparteneță politică, dar simpatizant și votant perseverent) mi-a atras atenția cu câteva zile în urmă că liberalii locali nu-și susțin candidatul la președinție la fel de mult cum o fac democrații. Evident, atunci l-am contrazis, între argumentele mele, cel puțin două fiind de nezdruncinat: primul era că Iohannis este președintele PNL, deci poate folosi întreg partidul pentru a-și asigura susținerea și nimic nu-l poate împiedica să obțină maximul din această situație. Al doilea argument era că în mariajul ăsta forțat care se numește ACL, PNL este cel care a impus candidatul, deci ar sta în logica lucrurilor să-i asigure candidatului propriu și o deplină susținere.

Ei bine, după ce am văzut și eu cele două sedii, mi-am schimbat impresia: întradevăr, PD-L se manifestă ca un partid aflat în campanie electorală și își susține candidatul. În schimb, PNL încă hibernează. Probabil se gândește că s-ar putea să rămână fără candidat și atunci cheltuielile de felul acesta nu ar mai avea niciun rost. Sau – ca să trimit la titlul unui film din copilărie – de floarea Klaus Iohannis nu se îngrijesc amândoi grădinarii. Dimpotrivă, unul o udă cu stropitoarea, iar celălalt o pândește cu foarfeca ascunsă-n salopetă.

Reclame