2014 09 Udrea Base

Ca orice alt președinte și Traian Băsescu primește rapoarte despre starea națiunii întocmite de diverse instituții. Printre acestea, sunt incluse și sondaje sau evaluări despre opțiunile și orientările populației față de principalele teme publice. Nu mă îndoiesc că toate acestea sunt elemente de bază în evaluările pe care președintele le face și care îi determină comportamentul.

În acest context trebuie privită și ultima sa ieșire, cea în care se referă la posibilitatea unui referendum pe tema formei de guvernământ a României. Dar iată citatul, extras din discursul lui Băsescu de la așa-zisul Congres al PNȚ-CD:

„problema republică sau monahie, cred că va putea fi discutată la un moment dat şi, de ce nu, nu văd niciun impediment, dacă şi unii şi alţii vom avea curajul, să o şi tranşăm, să organizăm un referendum naţional pe această temă”,

De ce să fi spus Băsescu așa ceva ? Răspunsul este unul singur: pentru că a primit rapoarte cu privire la simpatia tot mai crescută de care se bucură Casa Regală a României și MS Regele Mihai și cu viclenia care l-a caracterizat dintodeauna, încearcă să se lege de asta. Dar, să fie clar, Băsescu nu este interesat de revenirea la monarhie și nici măcar de consultarea populației pe acestă temă ! Dimpotrivă, ca și în alte situații, folosește în interes propriu o stare de fapt, iar de această dată, încearcă să capteze măcar o parte din capitalul de încredere al Casei Regale și a membrilor acesteia. Sper că nu vor exista oameni care să se lase aiuriți de cântecul de sirenă al Băsescului !

În plus, ca un argument suplimentar la afirmația mea, vă rog să citiți încă odată celebrul articol 152 din Constituție, acela care precizează că forma republicană de guvernământ nu poate forma obiectul revizuirii.

ARTICOLUL 152: Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.

Prin urmare, nu se poate organiza un referendum național pe un subiect anti-constituțional. Așa cum s-a mai spus și în alte situații, primul pas trebuie făcut în revizuirea actualei Constituții, prin eliminarea din articolul 152 a sintagmei „forma republicană de guvernământ”.

Altfel, referndumul (indiferent de rezultat !) va fi doar o nouă cacialma de-a lui Băsescu, fără să existe posibilitatea impunerii rezultatului său în Constituția României.

Nu în ultimul rând, vreau să mai adaug că spusele lui Băsescu nu pot avea nicio valoare atât timp cât sunt însoțite și de cuvenitele scuze pentru gestul incalificabil comis în iunie 2011, atunci când și-a permis jignirile inutile și nemeritate adresate Regelui Mihai.

P.S. În același context trebuie privită și exprimarea Elenei Udrea, care tot la Congresul PNȚ-CD a declarat că „… nu poate fi regina României …” ! Asta-i clar ! Nu mai este mult și o să-și dea seama că nu poate fi nici măcar președintele (președinta ?) României.

Reclame