Tema șpăgii electorale bântuie prin politica românească, dar numai între alegeri. În schimb, chiar de alegeri, șpaga ascunsă în sacoșa purtând însemnele partidului este folosită cu maxim aplomb.

Curios este faptul că în această perioadă, sacoșele electorale se împart cu multă sârguință, chiar în văzul lumii, după cum se vede și în fotografiile alăturate, care nu cred să fie trucate de adversarii politici. Dimpotrivă, ele circulă pe net ca o dovadă că membrii de partid se mândresc în mod sincer cu ele. De altfel, aceiași membri ne pot aburi și cu explicațiile privind legalitatea acțiunilor lor …

2014 10 Gandim la fel PSD

Autoritățile nu intervin și este normal: înainte de a afla rezultatul alegerilor, aplicarea legii poate fi periculoasă, deoarece nu poți știi cine va câștiga. Și totuși, m-aș bucura sincer dacă o astfel de acțiune electorală ar fi investigată corect și mai ales nepartizan. Nu mă îndoiesc că am avea mari și frumoase surprize.

Mesajul acestor fotografii este foarte trist. În primul rând, pentru că privindu-le, amintesc de sărăcia care stăpânește țara, mai ales zonele rurale. Apoi, pentru că din ele mustește autismul clasei politice prezentă în mijlocul electoratului doar pentru a împărți sacoșe, dar indiferentă la problemele reale cu care se confruntă comunitatea. Dar mai grav decât orice, aceste fotografii sunt dovada că până și candidații preferă să se bată în sacoșe și nu în argumente. După cum se vede, în bătălia electorală dusă pe ulițele desfundate ale satelor românești, înclină balanța partidul cu sacoșe mai multe și mai bine garnisite, împărțite de activiști mai mulți și mai bine îmbrăcați.

2014 10 Gandim la fel ACL

În aceste condiții, nici nu trebuie să ne mai mirăm că evoluția țării întârzie. Cine ar putea să o mai susțină când imediat după câștigarea alegerilor, funcțiile publice sunt oferite celor care au cotizat mai mult, astfel încât pe lanțul de distribuție organizat de partid să fie împărțite cât mai multe sacoșe ?


Citește și: Cine face cea mai lansare dintre toate mitingurile ? – un articol din 25 septembrie 2014